Κων. Ζέρβας: «Ο Μπουτάρης λειτουργεί πλέον μ’ ένα κλειστό κύκλο ανθρώπων»

Θέλω να ξεκινήσουμε από τα παλιά. Ο Μπουτάρης το 2011 σου δίνει μια αντιδημαρχία ενώ είσαι καινούριος ουσιαστικά στην αυτοδιοίκηση

Με τον Μπουτάρη γνωριστήκαμε το 2010. Δεν τον ήξερα από νωρίτερα. Είμαι στην ομάδα που ξεκινάει τότε. Εκλέγομαι σε καλή θέση, 13ος δημοτικός σύμβουλος.  Διορίζομαι και παραμένω αντιδήμαρχος μέχρι τον Φλεβάρη 2015. Το 2014 είχα επανεκλεγεί, 3ος σε σταυρούς  και από κει και πέρα αναλαμβάνω μια αντιδημαρχία, ήσσονος σημασίας και αρμοδιοτήτων, την «Κοινωνία των Πολιτών».

Πότε τα σπάσατε;

Προέκυψε μια σοβαρή υπόθεση με 650 συμβασιούχους του δήμου, όπου ως πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής παραπέμπομαι στο πειθαρχικό γιατί δεν έκανα έφεση στην πρωτόδικη απόφαση μονιμοποίησης τους ενώ είχαμε ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Τυχαίνει μετά μια ανάλογη  περίπτωση με 6 εργαζόμενους, εγώ κρατώ την ίδια στάση, ο δήμαρχος μου ζητά να ψηφίσω να κάνει ο δήμος έφεση για να μην έχουν όλοι τις επιπτώσεις που ήδη είχα εγώ, αρνούμαι και μου ζητά την παραίτηση μου από τη θέση του αντιδημάρχου για την εν γένει στάση μου, όπως μου είπε.

Από εκεί και μετά μονόδρομος η αποχώρηση;

Προφανώς παραιτούμαι. Για ένα εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα δεν θέτω οποιοδήποτε θέμα. Και μετά σταδιακά υπάρχει μια πλήρης απομάκρυνση του. Έχω να μιλήσω τετ-α-τετ με το Μπουτάρη από τον Σεπτέμβριο.

Αισθάνεσαι ότι σε θυσίασε;

Θεωρώ τον εαυτό μου ότι στην υπόθεση των συμβασιούχων ήμουν η «Ιφιγένεια».

Πως είναι δυνατόν να στρέφεται απέναντί σου ενώ σε θεωρούσε «διάδοχό» του;

Το ότι τοποθετήθηκα αναπληρωτής δήμαρχος δεν σημαίνει ότι είχα κάποια εύνοια, ή ήμουν διάδοχος. Ούτε νομίζω ότι ο δήμαρχος σκέφτεται και λειτουργεί έτσι. Άλλωστε εγώ πέρα από την προεδρία επιτροπών, δεν είχα ποτέ διαχείριση μεγάλου χαρτοφυλακίου.

 Πάμε στο σήμερα. Τι θα κάνεις; Θα κατεβείς υποψήφιος δήμαρχος το 2019;

Ανήκω και παραμένω στην Πρωτοβουλία. Το 2014 ήμουν ένας από τους λίγους συντάκτες του προγράμματος της. Συντάσσομαι με τον πρόγραμμα της. Συμφωνώ με όλες τις αρχές και τις εξαγγελίες της. Αλλά ως ενεργός πολίτης που εκλέχθηκε από τους δημότες θεωρώ ότι είναι και ευθύνη μου να ελέγχω και να κάνω κριτική στα όργανα και στο συμβούλιο για τα πράγματα που βλέπω ότι δεν συνάδουν με το πρόγραμμά μας, για παραλείψεις και καθυστερήσεις. Άλλωστε ο γόνιμος διάλογος ήταν από τις βασικές αρχές της Πρωτοβουλίας.

Θα παραιτηθείς από δημοτικός σύμβουλος ;

Ο Γ. Μπουτάρης που αρχικά γνώρισα ήταν φιλελεύθερος άνθρωπος και ένα από τα μεγάλα του χαρίσματα ήταν ότι ήταν ανοιχτός και συζητούσε. Εδώ και αρκετό καιρό δεν επιδέχεται κριτική. Και όχι μόνο από μένα! Η Πρωτοβουλία σαν παράταξη έχει να συνεδριάσει από τον Απρίλιο του 2015.

Κάποιος  εκλέγεται με βάση τα χαρακτηριστικά και την εκτίμηση που έχει στην κοινωνία. Οι πολίτες είναι αυτοί που σε στέλνουν στο δημοτικό συμβούλιο, πόσο μάλλον όταν σε εκλέγουν και σε πολύ υψηλή θέση.

 Δεν έχεις φιλοδοξίες; Θα ήθελες να ηγηθείς της Πρωτοβουλίας;

Ο καθένας που ασχολείται με τα κοινά έχει φιλοδοξίες. Αλλιώς θα καθόταν σπίτι του. Δεν ξέρω πως θα είναι η κατάσταση σε 2-3 χρόνια, πως θα είναι τα πράγματα στο δήμο και στη χώρα. Μπορεί να θέλει ο Γ. Μπουτάρης να ξανακατέβει.

Θα τον στηρίξεις σε αυτή την περίπτωση;

Ανάλογα πως θα είναι τα δεδομένα τότε, πόσο αποτελεσματικοί  θα είμαστε ως διοίκηση και ποια θα είναι η ομάδα των συνεργατών του.

Πως θα τον στηρίξεις; Σε κατηγόρησε ότι κρατάς ανέντιμη στάση και κάνεις αντιπολίτευση

Είναι αυθαίρετο να θεωρείς ανέντιμη στάση το να μην συμφωνείς μαζί του σε όλα. Αυτό ταιριάζει μόνο σε απολυταρχικά κόμματα και καθεστώτα. Ο φιλελεύθερος Γιάννης Μπουτάρης που χαιρόταν να ακούει τη γνώμη του καθενός, θεωρεί σήμερα ότι κάποιος που έκανε διαφορετική τοποθέτηση σε κάποια θέματα είναι ανέντιμος και πρέπει να σηκωθεί να φύγει, να παραιτηθεί από δημοτικός σύμβουλος. Λυπάμαι πολύ αλλά αυτός δεν είναι ο Γ. Μπουτάρης που γνώρισα και γνώρισε όλη η πόλη.

Μπορεί να έχει το δικό του ιδιαίτερο στυλ σε αυτά που λέει, αλλά η οποιαδήποτε κριτική και συζήτηση δεν μπορεί να γίνεται με όρους τηλεριάλιτι και ατάκας.

Δεν υπάρχει πρόβλημα αντιπολίτευσης αλλά διοίκησης.

Τι στραβό γίνεται στη διοίκηση του δήμου και αντιδρά και ψηφίζει αρνητικά ο Κ. Ζέρβας;

Ο δήμαρχος έχει εγκλωβιστεί τον τελευταίο καιρό σε μια συγκεκριμένη ατζέντα, πιθανότατα έχοντας και κάποιες επιρροές από ανθρώπους που είναι δίπλα του. Έχει χαθεί αυτή η ευρύτητα, που υπήρχε με στελέχη του όπως εγώ ή ο Ανδρέας Κουράκης  και άλλοι που δεν είμαστε πια τακτικοί συνομιλητές του.

Θεωρεί ότι έτσι πρέπει να πορεύεται και ότι όποιος είναι μαζί και συμφωνεί είναι καλός και όποιος όχι είναι απέναντι. Εγώ δεν το δέχομαι αυτό και η όποια κριτική μου είναι με βάση το πρόγραμμα μας και την πρόθεση μας για ουσιαστικές αλλαγές στην πόλη.

Η διοίκηση τηρεί το πρόγραμμα της Πρωτοβουλίας;

Η δική μου η ένσταση είναι ότι σε πολλά πράγματα είμαστε πάρα πολύ πίσω ακόμη. Καθαριότητα, ελεγχόμενη στάθμευση, στάσεις λεωφορείων, ποδηλατοδρόμοι, και το διαρκές και συνέχεια οξυνόμενο θέμα των τραπεζοκαθισμάτων.

Ο δήμαρχος είπε πρόσφατα να γίνει για το θέμα αυτό μια διαπαραταξιακή επιτροπή. Ξέρετε, όταν δεν μπορείς να λύσεις ένα θέμα συστήνεις επιτροπές. Δεν μπορεί μετά από 5 χρόνια να μην είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε τη νομοθεσία. Όλα αυτά δείχνουν ότι είμαστε αναποτελεσματικοί και μακριά από τις αρχές μας. Αυτό με ενοχλεί και αυτό κριτικάρω.

Υπάρχει κλίκα στη διοίκηση του δήμου;

Τώρα, η λέξη «κλίκα» κρύβει κάτι ύποπτο. Ο δήμαρχος λειτουργεί πλέον μ’ ένα κλειστό κύκλο ανθρώπων. Το ζητούμενο δεν είναι βέβαια να είναι ο Ζέρβας μόνιμος αντιδήμαρχος. Μόνιμοι αντιδήμαρχοι δεν θα έπρεπε να υπάρχουν αν και εδώ βέβαια κάποιοι είναι όπως και κάποιοι είναι μόνιμοι και αποκλειστικά συνομιλητές του.

Αυτό θεωρώ ότι σε μια ανοικτή παράταξη θα έπρεπε να λειτουργούσε διαφορετικά.

Άρα σε έχει απογοητεύσει ο Γ. Μπουτάρης;

Από το 2014 και μετά θεωρώ ότι υπάρχει μια απόκλιση και στην πολιτική μας αλλά και στην συμπεριφορά του. Δεν ξέρω, υπάρχει κόπωση; Υπάρχει μια μόνιμη επιρροή από συγκεκριμένα άτομα; Πρέπει να είμαστε πιο κοντά στην καθημερινότητα. Καλά τα ταξίδια στην Αμερική για την προώθηση της πόλης  αλλά να μην μπορείς να λειτουργήσεις ένα infokiosk, να μην υπάρχουν δημόσιες τουαλέτες;

Έχει κλείσει ο κύκλος του Γ. Μπουτάρη;  Υπάρχει συνέχεια στην Πρωτοβουλία ;

Είναι στο χέρι του αν θα συνεχίσει ή όχι. Αλλά από την άλλη πλευρά αυτό έχει να κάνει με το πόσο συνεπείς θα ‘μαστε σαν διοίκηση. Και τότε θα βγούμε να απευθυνθούμε πάλι στην κοινωνία, γιατί η κοινωνία επιλέγει. Αυτή εξέλεξε τον Γ. Μπουτάρη το 2010 κάτι που τότε ήταν ένας άθλος.

Θέλω να πιστεύω ότι θα έχει συνέχεια. Αν θα είναι αυτή η Πρωτοβουλία ή κάτι άλλο, αυτό θα το δείξει η ζωή. Αλλά εγώ πιστεύω εξαιρετικά στις παρατάξεις που βγαίνουν από τους πολίτες και όχι από τα κόμματα.

Τι χαρακτήρα έχουν τα γεύματα;

Γιατί δημιουργείται τόση πολλή φασαρία για κάποια γεύματα που πάντα γίνονταν; Το κλίμα είναι τέτοιο που οποιαδήποτε συνάντηση, ανταλλαγή, προβληματισμού σημαίνει ότι γίνεται κάτι εχθρικό; Δόθηκε μια σημαντική ένταση σε αυτά από την ίδια την διοίκηση, που τον τελευταίο καιρό βλέπει παντού  εχθρούς. Δεν υπάρχουν δράκοι σε αυτή την ιστορία. Μήπως τελικά ο βασιλιάς είναι ασθενής;

Παλιά, όλοι θα ήθελαν να πιουν ένα ούζο παρέα με τον Γ. Μπουτάρη. Τώρα είτε ο ίδιος δεν προσκαλεί, είτε δεν είναι προσκεκλημένος. Αυτό και από μόνο του κάτι σημαίνει.

Προέρχεσαι από το ΠΑΣΟΚ αλλά μπήκες στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ

Αν και προέρχομαι από την κεντροαριστερά στις εκλογές του Σεπτεμβρίου το 2015, ήμουν από αυτούς που εντάχθηκαν στη ΝΔ στην μεγάλη κόντρα μένουμε– φεύγουμε από την Ευρώπη, αλλά σε θέση, τιμητική μη εκλόγιμη.

Υπάρχει ενδεχόμενο να σε ξαναδούμε σε ψηφοδέλτιο βουλευτικών εκλογών πχ το 2017;

Η βάση μου είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η πόλη. Η ανάμιξη μου στις βουλευτικές εκλογές του 2015 ήταν η στήριξη του φιλοευρωπαϊκού ρεύματος. Ούτε για να βγω μπήκα ούτε υπήρξαν ανταλλάγματα.

Εκτιμάς ιδιαίτερα τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Τον Κυριάκο και τον εκτιμώ και τον στήριξα. Ήμουν από τους συγκεκριμένους ανθρώπους στη Θεσσαλονίκη που τον στήριξαν από τον πρώτο γύρο. Δεν κάναμε ποτέ καμία συζήτηση για αξιοποίηση μου στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ούτε αυτός μου το έθεσε, ούτε κι εγώ.

Άρα όλα είναι ανοιχτά

Παραμένω στο χώρο της ΝΔ. Σε αυτό το φιλελεύθερο χώρο και χαίρομαι για το άνοιγμα που κάνει ο Κ. Μητσοτάκης προς το κέντρο. Είναι ένας χώρος που με εκφράζει.

kzervas / ΤΗESSNEWS, 18/6/2016

ansasaresekoinopoihsteto001

anthea banner 920X100_02

info@komistes.gr

ΘΑΝΟΣ ΤΑΚΗΣ

«
»

ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΚΑΛΑΜΙΤΣΗΣ

«
»

ΒΛΑΣΗΣ ΓΩΓΟΥΣΗΣ

«
»