Ναυμαχία στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης – Του Δημητρίου Τσαϊλά

Διαβάζουμε τις τελευταίες ημέρες στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο για τις αντιδράσεις του δήμου Θεσσαλονίκης που προκάλεσε η δημοσίευση του ΦΕΚ Α. Π. 27195 από 24-12-2014 περί «Χωροθέτησης – παραχώρησης καταφυγίου τουριστικών σκαφών στη θέση Ποσειδώνιο του Δήμου Θεσσαλονίκης», δίπλα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, που επιχειρεί να δημιουργήσει ο Ναυτικός Όμιλος Ανοιχτής Θαλάσσης (Ν.Ο.Α.Θ.).

 

ScreenShot761

Γράφει ο Υποναύαρχος (εα) Δημήτριος Ν. Τσαϊλάς ΠΝ
Στρατιωτικός Αναλυτής

Κάποιοι συνωμοσιολόγοι μάλιστα βλέπουν προεκλογικό ρουσφέτι πίσω από αυτή την παραχώρηση στον Ν.Ο.Α.Θ, διότι τόλμησε και εκδόθηκε η απόφαση της τότε Υπουργού Τουρισμού, Όλγας Κεφαλογιάννη λίγες μέρες πριν τις κρίσιμες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου του 2015, ωσάν να έπρεπε το κράτος να μη λειτουργεί πριν τις εκλογές.

Αδιαφορώντας, βέβαια, ότι εδώ και περίπου δέκα χρόνια ήταν το όραμα όλων των μελών του ΝΟΑΘ αυτή η χωροθέτηση με φορέα διαχείρισης μόνο τον ίδιο τον ΝΟΑΘ. Χωρίς να κάνουν μνεία ότι αυτά τα δέκα χρόνια έγιναν δεκάδες συνεδριάσεων και συναντήσεων με σκοπό την ανεύρεση λύσεως με όλους τους θεσμικούς παράγοντες (Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Θες/κης του Υ.ΠΕ.Κ.Α, της Κτηματικής υπηρεσίας Θεσ/κης του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Θεσσαλονίκης και δεν μπορώ να θυμηθώ πόσων άλλων παραγόντων)

Παραβλέποντας ότι ο ΝΟΑΘ, για τους θεσσαλονικιούς που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον χώρο άθλησης είναι ένας όμιλος «σφραγίδα» που υπάρχει απλά ως νομικό πρόσωπο, όπως άλλωστε όλοι οι Ναυτικοί Όμιλοι και σωματεία της πόλης μας.

Για «σκανδαλώδη παραχώρηση» έκανε λόγο ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Μιχάλης Κωνσταντινίδης. Επίσης στοιχισμένος με τον ανωτέρω, για «σκανδαλώδη υπουργική απόφαση, βάσει της οποίας παραχωρείται σε ιδιώτες η εκμετάλλευση τμήματος της παραλιακής ζώνης της Θεσσαλονίκης, χωρίς διαφανείς διαδικασίες», έκανε λόγο η δημοτική παράταξη «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη».

Μάλιστα κατέθεσε ερώτηση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Μηταφίδης, προς τον αρμόδιο υπουργό Οικονομίας, Υποδομών και Ναυτιλίας, και ζητεί απαντήσεις για το ζήτημα.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, μπήκε στον χορό, με στομφώδη ανακοίνωση που ανέφερε πως «δεν υπάρχει περίπτωση να το δώσουμε σε ιδιώτη». Ξέχασε όμως ο κυρ-Γιάννης τα υπ’αρ.πρωτ.48662/31-05-13, 73619/02-09-13, 69282/03-09-13, 77353/26-09-13 έγγραφα του Δήμου Θεσσαλονίκης, την υπ’αρ.1174/23-07-12 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, και το υπ’αρ.πρωτ.74194/26-09-13 έγγραφο του Δήμου Θεσσαλονίκης, περί βεβαίωσης ανάρτησης του αιτήματος χωροθέτησης.

Ο Δήμαρχός μας, εννοεί ιδιώτη τον ΝΟΑΘ; Τότε και οι λοιποί Ναυτικοί Όμιλοι που έχουν εγκαταστάσεις στο παραλιακό μέτωπο αρμοδιότητάς του, αντιμετωπίζονται ως ιδιώτες; Είναι σκανδαλώδεις οι παραχωρήσεις σε Ναυτικούς Ομίλους;

Ως ένας ρομαντικός θεσσαλονικιός που διακόνησα στον χώρο του Ναυτικού Πολιτισμού, που σε κάποιες συναντήσεις για την παραχώρηση, είχα την τιμή, να συμμετέχω καταθέτω την δική μου άποψη, διότι πιστεύω ότι έχει γίνει ακούσια παραπληροφόρηση των συμπολιτών μου από κάποιους που δεν είναι επαΐοντες στα περί του Ναυταθλητισμού.

Ξεκινάω με τις παραδοχές κοινής λογικής.

Πρώτη παραδοχή. Ο Ναυταθλητισμός σε μια πόλη με παραλιακό μέτωπο όπως της Θεσσαλονίκης πρέπει να κατέχει σημαίνοντα ρόλο στην τουριστική ανάπτυξη και ιδιαιτέρα του Θαλασσίου Τουρισμού.

Δεύτερη παραδοχή. Η ανάπτυξη του θαλάσσιου μετώπου και η δυνατότητα χρήσης του από τους κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής, ακολουθώντας το σύγχρονο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης πρέπει να τοποθετείται στο επίκεντρο του στρατηγικού σχεδιασμού για τον τουρισμό.

Τρίτη παραδοχή. Η προσέλκυση ιδιαίτερα της νεολαίας στον κόσμο της θάλασσας, δημιουργεί προϋποθέσεις για βελτίωση του ατόμου, λόγω των ευεργετικών δράσεων του υδάτινου περιβάλλοντος, της ομαδικής άθλησης που συμβάλλει στην κοινωνικότητα του ατόμου, την ενίσχυση χαρακτηριστικών όπως η συνέπεια, η αποφασιστικότητα, ο αυτοέλεγχος, ο σεβασμός στους κανόνες, τη θέσπιση στόχων, την πειθαρχία, την αποστροφή από κινδύνους όπως αλκοόλ και ναρκωτικά που μαστίζουν τη σύγχρονη κοινωνία, λαμβάνοντας ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Τέταρτη παραδοχή. Είμαστε υπερήφανοι για το «φυτώριο» αθλητών, νέων ανθρώπων οι οποίοι αγάπησαν τη θάλασσα της πόλης μας, την έκαναν τρόπο ζωής και εν συνεχεία, διακρίθηκαν μέσα από τα ναυτικά σωματεία της πόλης σε Πρωταθλητές Ευρώπης και Ολυμπιακούς Αγώνες.

Πέμπτη παραδοχή. Είναι σημαντικό το προσφερόμενο κοινωνικό έργο των Ναυτικών Ομίλων, καθώς αποτελεί πηγή ζωής για τους κατοίκους της πόλης, αφού μπορεί να λειτουργεί ως πολυχώρος όπου κάθε ενδιαφερόμενος δημότης ή επισκέπτης έχει τη δυνατότητα άθλησης, ψυχαγωγίας, ελλιμενισμού σκάφους, ασφαλούς πρόσβασης και χρήσης της θάλασσας.

Έκτη παραδοχή. Η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας μέσω της καθημερινής δραστηριότητας και των ειδικών ναυταθλητικών διοργανώσεων καθώς και η δημιουργία θέσεων εργασίας (σημείο ιδιαίτερα σημαντικό ειδικότερα στην εποχή που διανύουμε).

Για την υλοποίηση όλων αυτών των παραδοχών χρειάζεται μόνο μια προϋπόθεση.  Η αδήριτη ανάγκη για την ανάπτυξη του Θαλασσίου Τουρισμού και του Ναυταθλητισμού είναι η ύπαρξη σύγχρονων λιμενικών υποδομών και εγκαταστάσεων.

Στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η λειτουργία των Ναυτικών Ομίλων. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στους κατοίκους των περιοχών ασφαλούς πρόσβασης και χρήσης της θάλασσας, με τον πλέον ιδανικό τρόπο καθώς ένα ναυταθλητικό κέντρο προσφέρει όχι μόνο εκπαιδευτική δραστηριότητα αλλά και ψυχαγωγική λόγω των εγκαταστάσεων που διαθέτει.

Η Θεσσαλονίκη πρέπει να είναι σε θέση να κάνει το επόμενο αποφασιστικό βήμα για την αναγνωρισιμότητα της περιοχής στο χώρο του Θαλασσίου Τουρισμού και τη δημιουργία των βασικών προϋποθέσεων για την ανάπτυξη αυτού του κλάδου στην περιοχή.

Οι τοπικοί άρχοντες να καταλάβουν επιτέλους ότι  επιθυμία όλων μας είναι οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις των Ναυτικών Ομίλων της πόλης, να αναβαθμιστούν και να αυξηθούν με στόχο την προσέλκυση ολοένα και μεγαλύτερου αριθμού ατόμων στον κόσμο της θάλασσας μέσω του αθλητισμού και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, με κύριο άξονα την οικονομική και ποιοτική αναβάθμιση της πόλης μας.

Για το λόγο αυτό, πρέπει να εστιαστούν στις χωροθετήσεις που θα αυξήσουν τις θέσεις ελλιμενισμού στο παραλιακό μέτωπο με έργα ήπιας κατασκευής ξυλίνου προβόλου και καταφυγίων τουριστικών σκαφών.

Αφήστε τους λαϊκισμούς περί ιδιωτών στο Δημοτικό Συμβούλιο προβάλλοντας την απραξία ως μείζονα επιλογή προς μια δήθεν προοδευτική και μάλιστα καταστρεπτική κατεύθυνση. Μου θυμίζετε εκείνους που διακηρύσσουν να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα.

Οι απόψεις αυτές εκτός του ότι είναι αναχρονιστικές και μάλλον ιδιοτελείς, δεν μεταβάλλουν τον χαρακτήρα του δήθεν προστάτη του δημοσίου. Το διακύβευμα δεν είναι πια να λειτουργείτε ως φοβικοί σε κάθε νέο, αλλά να μεταβληθείτε σε εντολοδόχους.

Η πρόοδος συνδέεται με την αλλαγή των συσχετισμών υπέρ της κοινωνίας και με την πρόταξη στο πλαίσιο αυτό της ελευθερίας, όχι της κηδεμονίας. Γι’ αυτό κύριοι επανασυνδεθείτε με την πρόοδο. Παύτε επιτέλους  να νομίζετε ότι το πολιτικό σύστημα αποτελεί το ταυτολογικό ισοδύναμο του κράτους και εξαγγείλετε άμεσα την σύνδεσή του με την κοινωνία των πολιτών.

 ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΕΔΩ: Αλλού λαγοί, εδώ χελώνες…

ansasaresekoinopoihsteto001

anthea banner 920X100_02

info@komistes.gr

ΘΑΝΟΣ ΤΑΚΗΣ

«
»

ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΚΑΛΑΜΙΤΣΗΣ

«
»

ΒΛΑΣΗΣ ΓΩΓΟΥΣΗΣ

«
»