Ξέρω τι (δεν) έκανες στη Λέρο – Του Θάνου Τάκη

Ιδιότυπη υπόθεση τα πιστεύω του καθενός. Και προσωπική. Και άγνωστη στους αγνώστους, αν δεν επιθυμείς να τα μοιραστείς εθελοντικά. Χθες, και σήμερα ακόμη περισσότερο, σχεδόν επιχαίρουν ορισμένοι αφασικοί ψηφιακοί κονδυλοφόροι ότι βρέθηκε σε σημείο σφαγής, στη γαλλική πρωτεύουσα, διαβατήριο μετανάστη πιστοποιημένου στην Ελλάδα. Για τους Γάλλους καθόλου βέβαιο δεν είναι ότι φιλοξενήθηκε στην κωλοτσέπη ενός τρομοκράτη. Βέβαιοι είναι μόνον Έλληνες Ερκύλ Πουαρό που σκάρωσαν αμέσως τη σύνδεση και λέρωσαν τη Λέρο, εκεί που γεννήθηκε το έγγραφο.

Και πες ότι είναι έτσι. Πες ότι πράγματι, ο βλαμμένος φανατίλας δολίως έκοψε εισιτήριο στην dinky βαρκούλα μαζί με άλλους 30 ανήξερους, έφτασε στη Λέρο, μονοκοντυλιά ή με στάσεις, άγνωστο, έλιωσε δυο-τρεις ελβιέλες σε Πειραιά-Ειδομένη-ενδιάμεσες χώρες με πλέγματα/σύρματα/σκυλιά/και/βλοσυρούς συνοριοφύλακες (όπου καν-εις δεν τον ψυχανεμίστηκε αλλά δεν το λέμε, υπολήψεις δεν θίγουμε) κι έφτασε να δροσίζει τα πόδια του στον Σηκουάνα, à droit, όπως σε βλέπω. Πες ότι έγιναν έτσι τα πράγματα, έστω σαν όνειρο φθινοπωρινής νυκτός.

Και μετά να σου δώσω το τηλέφωνο του Έλληνα λιμενικού που τον πιστοποίησε στα κατάστιχα. Που, μόνος αυτός, είχε θέα μια ουρά χιλιάδων ανθρώπων, πολλών εξαθλιωμένων, σε δύσκολες συνθήκες, ένα γραφείο με έναν ρημάδη υπολογιστή και μια μέρα με μόλις 24 ώρες και πώς να φτάσουν. Κι είχε να γράψει ονόματα σε χαρτιά, με ταχύτητα καλού Κεντέρη κι αντοχή Φάουστο Κόππι, διότι σφύριζε ανυπόμονη η νοικιασμένη με ανάθεση μπουρού κι ας μην έβγαιναν οι γοργόνες του Ελύτη τις οποίες πολύ θα θέλαμε να δούμε κι εμείς κι εκείνος.

Έλα, καλεί…
Πάρτο και ρίχτου τα!

Βγάλε φακό ερευνητή, βάλε γουνάκι δικαστή, να είσαι αυστηρός!, βάλε μπρος τη μηχανή ανίχνευσης του ψεύδους, κάνε τον Πουαρό, την μις Μαρπλ και τον Σέρλοκ τρία-σε-ένα, τον διορατικό και τον πονηρό, τον θυμωμένο ασφαλίτη ανακριτή, τον Γάλλο πατέρα και την Γαλλίδα μάνα που έχασε το σπλάχνο της. Κάνε ότι θες αλλά ξεμπρόστιασέ τον, τον κανάγια! Και ρώτα τον, πώς του ξέφυγε του απρόσεχτου ο τζιχάντι Ομάρ ή όπως αλλέως ονομαζόταν. Αφού φαινόταν! Κι αφού του ξέφυγε!

Διότι αν κάποιος ευθύνεται, για τους θλιβερούς γραφιάδες που ανασηκώνουν δεικτικά το έπαρμα της οφθαλμικής κόγχης, αυτός έχει ονοματεπώνυμο ελληνικό κι αντίστοιχη στολή λιμενοφύλακα μ” εθνόσημο, πριν το ξηλώσει ο Καμμένος οσονούπω και του χρεώνουν ότι δεν διαθέτει τα ιδιαίτερα γονιδιακά χαρακτηριστικά εκπαιδευμένου σκύλου έρευνας και διάσωσης ούτε όραση κατάλληλη ούτε και γνώση επαρκή και αγνοούσε τον Malleus Maleficarum και δεν κατάφερε να διακρίνει την Τρίτη Θηλή της μάγισσας που το δίχως άλλο, παρότι άρρην, διέθετε ο τζιχάντης, για να ταΐζει με αίμα τον εξαποδώ.

Αυτή την επικίνδυνη αστειότητα θα την ακούσουμε και θα την διαβάσουμε πολύ, τις ερχόμενες μέρες. Και τώρα που το έγραψα, αφαιρώ την λέξη αστειότητα, αγαπητέ αναγνώστη. Διότι δεν είναι αστείο. Μα διαθέτουμε αυτή την περίεργη ιδιότητα οι Έλληνες, να βγαίνουμε φουλ επίθεση σε άλλους Έλληνες. Απρόκλητα κι αδικαιολόγητα.

Οι τρομοκράτες, όπως οι πιο πρόσφατοι των Παρισίων, δεν χαρακτηρίζονται ούτε προσδιορίζονται ούτε και εντοπίζονται από τα χάρτινα ή βιολογικά διαβατήριά τους και τις σφραγίδες εισόδου, κι άμα το μελάνι στέγνωσε σε χώμα ελληνικό, ιταλικό ή σπανιόλικο. Χαρακτηρίζονται από τις προσωπικές αντιλήψεις τους. Και οι αντιλήψεις δεν περιγράφονται σε δημόσια έγγραφα και δεν επιμετρώνται ούτε με βαρκοβίζιτες ούτε με βίζες. Οι αντιλήψεις δεν προσδιορίζονται από την εθνικότητα ούτε την κρατική υπόσταση. Και οι επιθετικοί προσδιορισμοί δεν (πρέπει να) στιγματίζουν ομοθυμαδόν ούτε την εθνικότητα ούτε την ιδιότητα ούτε την καταγωγή ούτε την θρησκευτική αντίληψη.

Μπορεί και οι οκτώ ή όσοι άλλοι τρομοκράτες να έφτασαν στην Ευρώπη από την Ανατολή. Μέσω Λέρου ή αλλαχού (χωρίς άκμπαρ). Μπορεί μόνο ένας ή και κανένας. Μπορεί και οι οκτώ τρομοκράτες να ήταν αλοζανφάν Γάλλοι πολίτες κρουασανοτραφείς κι εσκαργκοανδρωμένοι, με αλπικά λευκό ποινικό μητρώο.

Δεν αλλάζει η τρομακτική ιστορία που βίωσαν οι Παριζιάνοι και γνωρίσαμε εξ αποστάσεως εμείς.

Και με το εκδικητικό κάψιμο του συνοικισμού των μεταναστών στο Καλαί, το βράδυ του φονικού, δεν θα επιστρέψει χαρούμενος ο Ζεράρ, όπως τον καλοχαιρέτησε η μάνα του, για τη συναυλία. Δυστυχώς…

Για την σημερινή Ευρώπη, η λύση δεν είναι εύκολη.
Ας μην προσθέτουμε βαθμούς δυσκολίας στο υπάρχον πρόβλημα.

Οπότε κλείσε, σε παρακαλώ, το τηλέφωνο κι άσε τον Έλληνα της Λέρου, στην ησυχία του.

Θάνος Τάκης

 

 Αν θέλετε να διαβάσετε άλλα άρθρα του Θάνου Τάκη,
τα βρίσκετε εδώ.

 

ansasaresekoinopoihsteto001

 • Βλάσης Γωγούσης

  Σχεδόν επιχαίρουν ορισμένοι αφασικοί ψηφιακοί ( ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ) κονδυλοφόροι ότι βρέθηκε σε σημείο σφαγής, στη γαλλική πρωτεύουσα, διαβατήριο μετανάστη πιστοποιημένου στην Ελλάδα.
  Η συμπλήρωση με τα κεφαλαία,. δική μου, παίδες.
  Γιατί μόνον επικριτές του…καναπέ made in greece θα μπορούσαν ΚΑΙ να είναι βέβαιοι για τον τόπο της πιστοποίησης αλλά ΚΑΙ να….επιχαίρουν γι` αυτό.

  ΕΥΓΕ χαρισματικέ Θάνο για το ξεμπρόστιασμα τους !!

 • AnagnostisXL

  […] Για την σημερινή Ευρώπη, η λύση δεν είναι εύκολη.

  Δυστυχώς, η Ευρώπη (Γαλλία) έδωσε την άμεση απάντηση – λύση.
  http://www.protothema.gr/world/article/527486/suria-baraz-gallikon-epidromon-se-adipoina-gia-tin-epithesi-sto-parisi/.

  Άραγε τι να περιμένουμε ;

 • peet14.14

  Εξαιρετικό Θάνο

anthea banner 920X100_02

info@komistes.gr

ΘΑΝΟΣ ΤΑΚΗΣ

«
»

ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΚΑΛΑΜΙΤΣΗΣ

«
»

ΒΛΑΣΗΣ ΓΩΓΟΥΣΗΣ

«
»