Ο αφαλός του Πρωτόπλαστου και τα όνειρα του Πατούλη – Του Θάνου Τάκη

Καλά τα έγραφε ο Ξενοφάνης ότι οι θεοί είναι ανήθικοι και είναι λάθος να τους προσδίδονται ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Στρεφόταν μάλιστα εναντίον αυτής της ανθρωπόμορφης φύσης τους. Πίστευε πως κάθε λαός έπλαθε την εικόνα των θεών του κατά την δική του εικόνα: οι Θράκες φαντάζονταν τους θεούς τους «γλαυκούς και πυρρούς», οι Αιθίοπες τους φαντάζονταν «σιμούς (και) μέλανάς τε», ενώ αν τα βόδια μπορούσαν να φτιάξουν αγάλματα των θεών τους, αυτά θα ήταν βοϊδόμορφα.

Αυτά παλιά. Πλέον, άλλα ισχύουν για τους ανθρώπους, για τα βόδια δε λέω.

Αν με έναν μαγικό τρόπο απογυμνώσουμε τον σύγχρονο πολίτη από το προσωπικό του θεολογικό μονοπάτι και την ιδιαίτερη ταυτότητά του, αν του ζητήσουμε να πλάσει εκείνος τη μορφή του δικού του, επίκαιρου θεού, τότε το αποτέλεσμα δύσκολα θα προσέγγιζε τον μακρυμάλλη μεσόκοπο του Μιχαήλ Άγγελου, στο γνωστό ταβάνι, όπου σχεδόν αγγίζει τον γνωστό πρωτόπλαστο που περιέργως διαθέτει αφαλό.

Ο σημερινός Θεός εντοπίζεται σε θωρακισμένα υπόγεια, όχι σε χρωματισμένα ταβάνια. Ο σημερινός Θεός εντοπίζεται σε χιλιάδες, εκατομμύρια μεταλλικές κατασκευές που βρίσκονται έξω από ισόγεια καταστήματα που κάποτε διακρίνονταν για τις περιστρεφόμενες πόρτες τους. Κι εντοπίζεται και μορφοποιείται σε δισεκατομμύρια κομματάκια πλαστικού και τρισεκατομμύρια κομματάκια χαρτιού κι άλλα τόσα εγχάρακτου μετάλλου. Ο σημερινός Θεός συνηθίζει να ξυπνά τις τελευταίες μέρες κάθε μήνα, κοσμεί τεφτέρια με το θαύμα της εμφανίσεώς του και το σώμα του διαχέεται τις αμέσως επόμενες μέρες, ή ώρες στη σύγχρονη αυλή του, που ακούει στο όνομα «αγορά».

Και δεν ξέρω αν είναι σιμός αλλά δεν βρίσκεται σιμά των 120 εκατομμυρίων φτωχοποιημένων της σημερινής ενιαίας Ευρώπης (αυτής των ανθρωπίνων αξιών, τρομάρα μας) και των δισεκατομμυρίων φτωχών σε πλανητικό επίπεδο.

Ο σημερινός Θεός δεν είναι μαύρος ούτε πυρρός ούτε και γλαυκός.

Ο σημερινός Θεός έχει το χρώμα των ονείρων του Πατούλη.

Και είναι ανήθικος, όπως σωστά είχε γράψει ο παλιός καλός φιλόσοφος.

Θάνος Τάκης

 

 Αν θέλετε να διαβάσετε άλλα άρθρα του Θάνου Τάκη,
τα βρίσκετε εδώ.

 

ansasaresekoinopoihsteto001

 • Σωτήριος Καλαμίτσης

  Ο Πατούλης ρε με το χρυσοποίκιλτο σαλόνι. Ναι ρε ο επί κεφαλής Αρχιδίου τινός.

 • AnagnostisXL

  Αγαπητέ μας Θάνε Τάκη,
  Μας ενσπείρεις «κακά δαιμόνια» με τις πλανητικές σου αναφορές. Μάλλον δεν εφωτίσθεις αρκετά – μέρα που είναι.

  • Θάνος Τάκης

   Σεις ο ίδιος, ένα κακό δαιμόνιο για πολλούς, αγαπητέ XL. Τέτοιος υπήρξατε, μην το αρνείστε! Οπότε δεν έχετε ανάγκη…

anthea banner 920X100_02

info@komistes.gr

ΘΑΝΟΣ ΤΑΚΗΣ

«
»

ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΚΑΛΑΜΙΤΣΗΣ

«
»

ΒΛΑΣΗΣ ΓΩΓΟΥΣΗΣ

«
»