Ο Δήμος Θεσσαλονίκης μπλόκαρε παράνομα το μετρό στο ΣτΕ αλλά η κυβέρνηση δεν έδωσε σημασία! – Σικέ η αντιδικία;

Χωρίς νομιμοποίηση από τα αρμόδια όργανα του Δήμου Θεσσαλονίκης ήταν η προσφυγή του Δήμου Θεσσαλονίκης για το μπλοκάρισμα των εργασιών στον σταθμό Βενιζέλου, η οποία κατατέθηκε το 2014.

Αυτό προκύπτει από την συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Θεσσαλονίκης στις 18 Μαρτίου 2015, στην οποία η Διεύθυνση Νομικής Υποστήριξης του Δήμου ζητά την «Έγκριση και νομιμοποίηση της ασκηθείσας με αρ. κατ. 2389/2014 αίτησης ακυρώσεως ενώπιον του ΣτΕ» .

Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι η προσφυγή που κατέθεσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης το 2014, δε μπορούσε να κατατεθεί, διότι δεν υπήρχε έγκριση από την Οικονομική Επιτροπή, που έχει την αρμοδιότητα για την άσκηση των ένδικων μέσων.

Η έλλειψη νομιμοποίησης θα είχε ως αποτέλεσμα να απορριφθεί η ίδια η προσφυγή ως απαράδεκτη, αν είχε επικαλεστεί το θέμα το ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, αλλά οι δικηγόροι του οργανισμού, άρα και της τότε Κυβέρνησης, αδιαφόρησαν, με αποτέλεσμα η αίτηση του Δήμου Θεσσαλονίκης να γίνει δεκτή προς συζήτηση, επιφέροντας όλες τις επιπλέον καθυστερήσεις.

Όμως, η απόφαση της Οικονομικής έχει δύο ακόμη παραμέτρους, καθώς εκτός από τον κ.Φωκίωνα Δεληγιάννη, στον οποίο έχει ανατεθεί η εκπροσώπηση του Δήμου στα ζητήματα του σταθμού Βενιζέλου, εντολή δίνεται επίσης στον συνήθη εκπρόσωπο του Δήμου Θεσσαλονίκης στα αθηναϊκά δικαστήρια, τον κ.Δημήτρη Στράνη, αλλά και στον μέχρι πρόσφατα ειδικό σύμβουλο του Δημάρχου, Απόστολο Σοφιαλίδη.

Όμως, η εντολή αφορά το 2014, περίοδο κατά την οποία ο κ.Σοφιαλίδης ασκούσε τα καθήκοντα του ειδικού συμβούλου του κ.Μπουτάρη, από τα οποία παραιτήθηκε, για να είναι υποψήφιος βουλευτής της ΔΗΜΑΡ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Αυτή η απόφαση γεννά ορισμένα ερωτήματα:

 1. Εκπροσώπησε ο κ.Σοφιαλίδης, ως δικηγόρος, τον δήμο στην εκδίκαση της προσφυγής, ενώ ήταν ειδικός σύμβουλος του δημάρχου;
 2. Νομιμοποιείται ο κ.Σοφιαλίδης, να αμειφθεί ως νομικός παραστάτης του Δήμου για την περίοδο, που ήταν ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου;

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι ο κ.Σοφιαλίδης εκπροσώπησε τον Δήμο χωρίς εντολή και στη διαδικασία του Τμήματος Αναστολών του Συμβουλίου Επικρατείας, στην απόφαση 528/13, στην οποία εμφανίζεται ως δικηγόρος του Δήμου.

Επειδή δεν είχε νομιμοποίηση να παραστεί, πώς πλήρωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης το απαραίτητο παράβολο; Υπήρξε θέμα με την άνευ αμοιβής παράστασή του;

Το πιο σημαντικό όμως ζήτημα, που προκύπτει από την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, είναι ότι λίγες ημέρες πριν τη μελοδραματική συνάντηση με τη βουλευτή από το ΠΟΤΑΜΙ, κυρία Χριστίνα Ταχιάου, μετά από την οποία ο κ.Μπουτάρης είχε ξεσπαθώσει κατά όσων καθυστερούν το μετρό, έδωσε εντολή σε τρεις (!) εξωτερικούς δικηγόρους, να βρουν και να καταθέσουν «πρόσθετους λόγους» για τη συνέχιση του μπλοκαρίσματος στο σταθμό της Βενιζέλου.

Αλλά το πιο σοβαρό απ’ όλα είναι, γιατί το ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, αλλά και οι υπηρεσίες της ΓΓ Δημοσίων Έργων του κ.Σιμόπουλου διαμαρτύρονται για τις προσφυγές, αλλά δεν έκαναν τίποτε για να τις αποφύγει, αν και είχαν προφανή νομικά ελλείμματα;

Γιατί κανένας πλέον δεν αναδεικνύει τις τεράστιες νομικές αντιφάσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης στο θέμα του μετρό;

Εκτός αν κάποιοι μας δουλεύουν και πρόκειται για «αντιδικία».

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΕΠΙΜΑΧΟ ΘΕΜΑ 7 της 13ης ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

7)Έγκριση και νομιμοποίηση της ασκηθείσας με αρ. κατ. 2389/2014 αίτησης ακυρώσεως ενώπιον του ΣτΕ και παροχή εντολής στους δικηγόρους Απόστολο Σοφιαλίδη, Φωκίωνα Δεληγιάννη και Δημήτριο Στράνη για α) παράσταση στο ΣτΕ προς υποστήριξη της ως άνω αιτήσεως ακύρωσης, β) κατάθεση υπομνήματος, γ) άσκηση πρόσθετων λόγων και δ) άσκηση δικογράφων που προβλέπονται στο άρθρο 32 του ΠΔ 18/1989. (251/2015 ΑΠΕ)

Διαβάστε εδώ την απόφαση του τμήματος Αναστολών του ΣτΕ στην οποία το Δήμο Θεσσαλονίκης εκπροσωπεί ο κ.Σοφιαλίδης.

 

ansasaresekoinopoihsteto001

 • Pingback: Ο Δήμος Θεσσαλονίκης μπλόκαρε παράνομα το μετρό στο ΣτΕ αλλά η κυβέρνηση δεν έδωσε σημασία! – Σικέ η αντιδικία; | Η καλύβα ψηλά στο βουνό()

 • Βλάσης Γωγούσης

  ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ! Εδώ ,κύριε Μάτη, ΟΛΑ όζουν …..προδεδικασμένο !!

  • Χρηστος Μάτης

   Κι ισως γιατρέ, δεν αφορά μόνο αυτήν την προσφυγή αλλά και την προηγούμενη…

 • Christos Giann

  Θα πρέπει να βρείτε κάποια μέρα τον Μπουτάρη νηφάλιο, να μην είναι μεθυσμένος, και να σας δηλώσει τι θέλει προσωπικά αυτός για το Μετρό. Να γίνει ή να μην γίνει ???
  Ούτε και αυτός μάλλον ξέρει τι θέλει, αλλά τέλος πάντων.
  Αν ήταν κάποιο τούρκικο χαμάμ κάτω από το μετρό και όχι η Εγνατία, ίσως να ενδιαφερόταν.
  Τώρα χλωμό το βλέπουμε. Πάντως τον Μπόμπολα και τα μάτια σας. Κοιτάξτε μήπως σας τουμπάρει για να τα κονομήσει πάλι. Μην υποχωρείτε ούτε εκατοστό στις απαιτήσεις του Κροίσου Εθνικού Εργολάβου.
  Σημ. Καλά αυτός δεν χόρτασε τόσα δις πού έχει κονομήσει από το Ελληνικό Δημόσιο ??

anthea banner 920X100_02

info@komistes.gr

ΘΑΝΟΣ ΤΑΚΗΣ

«
»

ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΚΑΛΑΜΙΤΣΗΣ

«
»

ΒΛΑΣΗΣ ΓΩΓΟΥΣΗΣ

«
»