Ο Μπουτάρης έδιωξε τον Συμπαραστάτη του Πολίτη

Διαστάσεις έλαβε αναπάντεχα στη Θεσσαλονίκη η αντιπαράθεση ανάμεσα στη διοίκηση του δήμου και τον Συμπαραστάτη του Δημότη, μετά την ανεπαρκώς αιτιολογημένη «έξωση» του Απόστολου Αγγελόπουλου από το δημοτικό μέγαρο, «με εντολή δημάρχου».

Πόλεμος εντυπώσεων ή ουσίας; Έχει άραγε η σύγκρουση βαθύτερα και αδιάγνωστα ακόμη αίτια; Το θέμα είναι ότι εμφανίζεται ο Γιάννης Μπουτάρης να μη θέλει… μέσα στα πόδια του τον κ. Αγγελόπουλο και γι’ αυτό με μια εντολή τον… διακτίνισε από τον τέταρτο όροφο του δημαρχείου στην οδό Μοναστηρίου. Ισως να είχε υποτιμηθεί και η αντίδραση του κ. Αγγελόπουλου, η οποία όμως κορυφώθηκε όταν είδε την «τρώγλη» στην οποία μεταφερόταν.

Απόστολος Αγγελόπουλος, Γιάννης Μπουτάρης

Οι πληροφορίες θέλουν τον κ. Αγγελόπουλο να αντάλλαξε βαρείς χαρακτηρισμούς με τον γενικό γραμματέα του δήμου, Θωμά Ψαρρά, όταν ο πρώτος προσπάθησε να αλλάξει αρχικά και να αρνηθεί στη συνέχεια την απόφαση της διοίκησης. Η ένταση ήταν τέτοια που μεταφερόταν ακόμη και στους δημοσιογράφους που επικοινωνούσαν αργότερα μαζί τους.

Ανθρωποι του περιβάλλοντος Μπουτάρη έλεγαν πάντως στην «Εφ.Συν.» ότι «η διαμάχη είναι άνευ λόγου και αιτίας, ο θεσμός του Συμπαραστάτη δεν αποκτά αξία από το γραφείο αλλά από τη δουλειά που κάνει» κι ακόμη πως «υπήρχε πρόβλημα χώρου στο δημαρχείο, γίνεται αναδιάταξη της Νομικής Υπηρεσίας και στέλνουμε τον Συμπαραστάτη σε νέο, καινούργιο κτίριο».

Μιλώντας στην εφημερίδα μας, ο κ. Αγγελόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά πως «είχα τονίσει και στο γραφείο δημάρχου και στον γενικό γραμματέα ότι ο Συμπαραστάτης πρέπει να έχει έδρα το δημαρχείο για πρακτικούς και σημειολογικούς λόγους. Δεν είναι άραγε λογικό να είναι κοντά ο Συμπαραστάτης σε υπηρεσίες από τις οποίες διεκδικεί κάτι ο πολίτης; Αφού εσφαλμένα αποφασίστηκε η μεταφορά, όφειλε ο νέος χώρος να είναι προσπελάσιμος και οργανωμένος για να είναι αποτελεσματικός. Τα υπόλοιπα στο δημοτικό συμβούλιο τη Δευτέρα».

Πληροφορίες συνέδεαν τα τελευταία γεγονότα με τις θέσεις που ο κ. Αγγελόπουλος είχε διατυπώσει για την υπόθεση διαγραφής προστίμων σχετικά με τα τραπεζοκαθίσματα των καφέ που πλημμυρίζουν το κέντρο της πόλης.

Στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο είχε ζητήσει να τηρηθεί ο νόμος και να αφαιρούνται τραπέζια και καρέκλες στα μαγαζιά που είναι υπότροπα παραβάσεων, θέση που δεν υιοθετήθηκε από τη διοίκηση.

Άλλοι επιμένουν ότι το πρόβλημα ήταν η παρέμβαση Αγγελόπουλου σε υπόθεση μετακίνησης υπαλλήλου σε άλλο τμήμα, θέμα για το οποίο η διοίκηση εκτιμά ότι «δεν έπεφτε κανένας λόγος στον Συμπαραστάτη».

Η υπόθεση όμως ξεπέρασε τα όρια της Θεσσαλονίκης, καθώς παρενέβη και το Δίκτυο Συμπαραστατών, το οποίο σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για μεταφορά «σε παλαιό κτίριο της Δημοτικής Αστυνομίας, το οποίο είναι παντελώς ανέτοιμο για να υποδεχθεί τους πολίτες», δίνει φωτογραφίες και επιτίθεται στον Γιάννη Μπουτάρη με σφοδρότητα, τονίζοντας ότι ο κ. Αγγελόπουλος «δέχεται μια εντελώς άκομψη συγκαλυμμένη επίθεση στην άσκηση των καθηκόντων του, καθώς είναι γνωστό και ότι έχει διαχωρίσει τη θέση του επί της ουσίας από διοικητικούς παράγοντες του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε νομικά ζητήματα που άπτονται της εφαρμογής του θεσμικού πλαισίου της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Το Δίκτυο υπενθυμίζει τις αρχές για τη λειτουργία του Συμπαραστάτη από το Συμβούλιο της Ευρώπης και «καλεί τον Δήμο Θεσσαλονίκης να άρει άμεσα την απόφαση μετακίνησης της έδρας του Συμπαραστάτη», ενώ γνωστοποιεί ότι θα ενημερώσει «το Συμβούλιο της Ευρώπης σχετικά με τα προβλήματα ομαλής εφαρμογής του θεσμού, λόγω των αντιδράσεων στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης να αντιληφθούν τον ρόλο του διαμεσολαβητή».

Με ανάρτησή του αργά το βράδυ στο φέισμπουκ παρενέβη στην υπόθεση και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων τονίζει:

«Φυσικά, θλίβομαι και δυσανασχετώ για τον χώρο και τις συνθήκες που του επιφύλαξαν. Είναι αυθάδης και περιφρονητικός αυτός ο χειρισμός και δεν ταιριάζει στην αντίληψή μας για την άσκηση της εξουσίας και τη λειτουργία των θεσμών. Το λάθος πρέπει να αποκατασταθεί».

Απόστολος Λυκεσάς / efsyn

ansasaresekoinopoihsteto001

anthea banner 920X100_02

info@komistes.gr

ΘΑΝΟΣ ΤΑΚΗΣ

«
»

ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΚΑΛΑΜΙΤΣΗΣ

«
»

ΒΛΑΣΗΣ ΓΩΓΟΥΣΗΣ

«
»