Σαράντα οκτώ τυφλοί δημοτικοί σύμβουλοι – Του Θάνου Τάκη

Δεν σου έχω κρύψει, αγαπητέ αναγνώστη, ότι θεωρώ τον πορτογάλο Ζοσέ Σαραμάγκου ως έναν εξαιρετικό συγγραφέα κι έναν από τους αγαπημένους μου. Έχει γράψει, μεταξύ άλλων και το αλληγορικό «Περί τυφλότητας». Κάποιος θα μπορούσε να το περιγράψει σαν ένα έργο επιστημονικής φαντασίας, τι θα μπορούσε να συμβεί αν όλοι τυφλωνόμαστε, πόσο το ένστικτο μπορεί να κυριαρχήσει, αφαιρώντας μας όλο αυτό το περίβλημα που ονομάζουμε πολιτισμό. Να μην δει, δηλαδή, να μην διακρίνει την αλληγορία πίσω από το προφανές.

του Θάνου Τάκη

Και το προφανές του πονήματος μοιάζει απλό: μια κοινότητα της οποίας όλα τα μέλη σταδιακά τυφλώνονται. Όλα πλην ενός. Το οποίο παρότι βλέπει, δεν το μαρτυρά στους άλλους. Η συνέχεια της ζωής μέσα από την έλλειψη όρασης, ισούται με κόλαση.

Αναρωτιέμαι εάν αυτή η αλληγορία μπορεί να παραλληλιστεί με την ανάλογη περίπτωση που διακρίνεται στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Διότι και εκεί, αντίστοιχα, όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι μοιάζουν να έχουν τυφλωθεί. Κι εγώ, αναζητώ τον έναν, ο οποίος βλέπει, έστω και χωρίς (ακόμη) να το παραδέχεται. Υπάρχει;

Η περίπτωση αφορά στο πολυζητημένο πρόσωπο των τελευταίων ημερών, τον ήδη παραιτηθέντα αντιδήμαρχο Οικονομικών και Επιχειρηματικότητας, κ. Χασδάι Καπόν. «Για ένα προσωπικό θέμα του κ. Καπόν με την παλιά του δουλειά» έτσι παρουσίασε τις δικαστικές εξελίξεις με την κακουργηματική δίωξη για τα θαλασσοδάνεια της Proton Bank ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. Προσωπικό θέμα η κακουργηματική δίωξη; Έτσι την βλέπουν οι κ.κ. σύμβουλοι; Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα που σχετίζεται με την αυτοδιοικητική τυφλότητα που αναδείξαμε στο παρελθόν και υπενθυμίζουμε σήμερα.

Αφορά στην κατοχή, εκ μέρους του κ. Καπόν, offshore εταιρείας. Κατάσταση που απαγορεύει ο Καλλικράτης. Συγκεκριμένα, η ιδιοκτησία ή η διοίκηση εξωχώριας εταιρείας απαγορεύεται σε Αντιδήμαρχο αλλά και και σε μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 6 του ν. 3849/2010, «Συμμετοχή σε εξωχώρια εταιρεία 1. … στα πρόσωπα των περιπτώσεων θ` … της παραγράφου 1 του άρθρου 1 απαγορεύεται να συμμετέχουν είτε οι ίδιοι είτε με παρένθετα πρόσωπα στο κεφάλαιο ή στη διοίκηση εξωχώριων εταιρειών».

Στις περίπτωσεις θ’ του σχετικού άρθρου του ν. 3213/2003 περιλαμβάνονται και οι, «θ. Οι Δήμαρχοι, οι Αντιδήμαρχοι, οι Πρόεδροι και τα μέλη, τακτικά και αναπληρωματικά, των επιτροπών των Δήμων, οι Πρόεδροι και τα μέλη των δημοτικών συμβουλίων, οι Πρόεδροι, οι διευθύνοντες σύμβουλοι και τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων και οι Γενικοί Διευθυντές των δημοτικών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των αμιγών ή μεικτών δημοτικών επιχειρήσεων των ανωτέρω Ο.Τ.Α. και των συνδέσμων δήμων, καθώς και οι προϊστάμενοι των γενικών διευθύνσεων και διευθύνσεων των Δήμων».

Με άρθρο μου, την 1η Νοεμβρίου του 2014, έθετα το ζήτημα και καλούσα για απάντηση: Είναι ή όχι η εταιρεία CIARA Finance CO., που εμφανίζεται στην πορισματική Έκθεση Ελέγχου της Proton Bank, από την Τράπεζα της Ελλάδος, να έχει λάβει δάνειο 3.633.344 ευρώ, εταιρεία offshore;

caponciaradaneio

Τότε, τέλη Οκτώβρη του 2014, ο κ. Μπουτάρης, κάλυπτε εκ νέου τις πολυάριθμες ‘αταξίες’ του αγαπημένου αντιδημάρχου του, αναφέροντας, «τα γνώριζα όλα αυτά από καιρό και έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον Χασδάι».

Άρα γνώριζε και για την συγκεκριμένη, περίεργη εταιρεία. Και την παράλειψη καταγραφής της, στην δήλωση περιουσιακής κατάστασης του αιρετού, αυτοτελή κακουργηματική πράξη. Ρωτούσα, τότε, απλά και με ευθύτητα: Κύριε Καπόν, η εταιρεία Ciara Finance Co., ιδιοκτησίας σας, είναι εξωχώρια εταιρεία; Ναι ή όχι;

Απάντηση δεν έλαβα ποτέ.
Όχι ότι περίμενα κάτι διαφορετικό.

Το περίεργο όμως είναι ότι δεν υπήρξε καμία ερώτηση ούτε από αυτούς που όφειλαν να γνωρίζουν. Το σύνολο εννοώ, των δημοτικών συμβούλων, ανεξαρτήτως παρατάξεως. Διότι εν προκειμένω, δεν πάσχει μόνο η αντιπολίτευση από τυφλότητα. Πάσχουν όλοι.

Και εφόσον ουδεμία ερώτηση έγινε και ουδεμία απάντηση υπήρξε, επανέρχομαι. Αξιοποιώντας στοιχεία από την ως άνω πορισματική Έκθεση της ΤΤΕ, και σβήνοντας το ερωτηματικό καθώς με σαφήνεια που δεν αποδέχεται αμφισβητήσεως, περιγράφεται το αληθές. Δείτε παρακαλώ, την τελευταία λέξη της κυκλωμένης σειράς (κλικ για μεγέθυνση):

CIARA FINANCE CAPON

Σε αντιστοιχία με το έργο του Σαραμάγκου, και οι 48 δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Θεσσαλονίκης φαίνεται να πάσχουν από τυφλότητα.

Σωστό ή λάθος κ.κ. Παναγιώτη Αβραμόπουλε, Μαρία Πασχαλίδου, Κωνσταντίνε Ζέρβα, Καλυψώ Γούλα, Ανδρέα Κουράκη, Γιώργο Αρβανίτη, Θανάση Παπά, Σοφία Ασλανίδου, Στεφανία Τανιμανίδου, Έλλη Χρυσίδου, Λάζαρε Ζαχαριάδη, Άννα Αγγελίδου, Σπύρο Πέγκα, Αλέξανδρε Μπαρμπουνάκη, Πέτρο Λεκάκη, Αλέξανδρε Άγιε, Νίκο Φωτίου, Μαίρη Ακριτίδου, Χρήστο Παπαστεργίου, Γιώργο Δημαρέλο, Αναστάσιε Τελίδη, Λίνα Λιάκου, Σίμο Μπενσανσών, Στέλιο Λιακόπουλε, Στέλιο Κανάκη, Θανάση Παπαναστασίου, Λευτέρη Κιοσέογλου, Γιούλη Ρανέλα, Σταύρε Καλαφάτη, Δημήτρη Κούβελα, Ζωζώ Αδαμίδου – Γκιουλέκα, Στυλιανή Αβραμίδου, Στέφανε Γωγάκο, Σωκράτη Δημητριάδη, Εφραίμ Κυριζίδη, Νικόλαε Ζεϊμπέκη, Ευστάθιε Παντελίδη, Δημήτρη Ράπτη, Τριαντάφυλλε Μηταφίδη, Γλυκερία Καλφακάκου, Γεώργιε Αβαρλή, Γιάννη Δελλή, Μιχάλη Κωνσταντινίδη, Αρτέμη Ματθαιόπουλε, Κωνσταντίνα – Ευρυδίκη Ασλανίδου, Μάκη Στεργίου, Ελένη Ιωαννίδου και Γιώργο Ρακκά;

Να ελπίζουμε ότι υπάρχει, ανάμεσά σας, ένας που βλέπει;

 

ansasaresekoinopoihsteto001

 • Pingback: Σαράντα οκτώ τυφλοί δημοτικοί σύμβουλοι | Η καλύβα ψηλά στο βουνό()

 • Pingback: Μαζί με την παραίτηση υπέγραφε απευθείας αναθέσεις! | Ειδήσεις και σχόλια με άποψη και υπογραφή()

 • Τάσος
  • Θάνος Τάκης

   Άλλη είναι η υπόθεση της δανειοδότησης, διαφορετική (και πολύ σοβαρότερη) η υπόθεση της αδήλωτης offshore και λοιπών εταιρειών. Μην τα μπλέκετε. Γνωρίζω πολύ καλά την αντιπολιτευτική στάση των Μένουμε Θεσσαλονίκη, αλλά στο συγκεκριμένο θέμα κι εκείνοι δεν βλέπουν.

   • Τάσος

    Α, δηλαδή ζητούν την παραίτηση του Αντιδημάρχου με αιτιολογικό ότι είναι μπλεγμένος στην ελληνική Λέμαν Μπράδερς, και ότι έχει ταυτίσει την πολιτική του παρουσία μ” ένα σύνολο φαύλων επιχειρηματικών και πολιτικών πρακτικών, και «δεν βλέπουν» επειδή δεν αναφέρονται στο συγκεκριμένο της εξωχώριας εταιρείας. Το οποίο είναι ένα δέντρο από το όλον δάσος.

    Πράγμα που δίνει το δικαίωμα στον αρθρογράφο, κατά την άποψή σου, να τσουβαλιάζονται μαζί με άλλους δημοτικούς συμβούλους οι οποίοι όχι μόνο δεν ζήτησαν την παραίτηση του Καπόν, αλλά τον υπερασπίζονται μέχρι σήμερα αναφερόμενοι σε «προσωπικό… δράμα». Είναι όλοι το ίδιο, είναι όλοι τυφλοί.

    • Θάνος Τάκης

     Από αυτά που γράφετε, εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι «Μένουμε Θεσσαλονίκη» γνώριζαν το θέμα με την offshore αλλά το έβαλαν στο πλάι και δεν το ανέφεραν ποτέ καθώς έκριναν ότι δεν είναι αρκετά σημαντικό, ως ένα μοναχικό δεντράκι. Κάπως περίεργο μου ακούγεται αυτό. Και μόνο δεντράκι του δάσους δεν είναι, αγαπητέ!

     Σε κάθε περίπτωση, αναφορά δεν υπήρξε ποτέ.
     Συνεπώς μη ρίχνετε κατηγορία σε μένα.

     Στο τσουβάλι της τυφλότητας μπήκαν μόνοι τους.
     Θα βγουν, άραγε;

     • Τάσος

      Το άρθρο είναι ύπουλο και τσουβαλιάζει, μπλέκοντας το ένα ζήτημα με το άλλο: «Η περίπτωση αφορά στο πολυζητημένο πρόσωπο των τελευταίων ημερών, τον
      ήδη παραιτηθέντα αντιδήμαρχο Οικονομικών και Επιχειρηματικότητας, κ.
      Χασδάι Καπόν. «Για ένα προσωπικό θέμα του κ. Καπόν με την παλιά του
      δουλειά» έτσι παρουσίασε τις δικαστικές εξελίξεις με την κακουργηματική
      δίωξη για τα θαλασσοδάνεια της Proton Bank ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης,
      Γιάννης Μπουτάρης. Προσωπικό θέμα η κακουργηματική δίωξη; Έτσι την
      βλέπουν οι κ.κ. σύμβουλοι; Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα που σχετίζεται με
      την αυτοδιοικητική τυφλότητα που αναδείξαμε στο παρελθόν και
      υπενθυμίζουμε σήμερα».

      Δεύτερον, προφανώς συνδέεται η εξωχώρια εταιρεία με την υπόλοιπη υπόθεση. Το πώς θα το μάθουμε πολύ σύντομα. Και τότε προφανώς θα έχει σημασία να μιλήσει κανείς γι” αυτά τα πράγματα συγκεκριμένα.

     • Θάνος Τάκης

      «Ύπουλο» ένα άρθρο που αναδεικνύει ένα σοβαρότατο ζήτημα για το οποίο, σεις λίγο πριν αναφέρατε ότι το γνώριζαν αλλά το έβαλαν στη άκρη καθώς συνιστούσε ένα δεντράκι στο δάσος;

      Ας μείνουμε με τις απόψεις του, ο καθένας.
      Κι εσείς κι εγώ, τοποθετηθήκαμε.

 • Γιάννης.

  «Το περίεργο όμως είναι ότι δεν υπήρξε καμία ερώτηση ούτε από αυτούς που όφειλαν να γνωρίζουν. Το σύνολο εννοώ, των δημοτικών συμβούλων, ανεξαρτήτως παρατάξεως.»
  Σωστά, τι δουλειά έχει άλλωστε το πρωτοδικείο με όλα αυτά ; Αυτό εγκρίνει τις υποψηφιότητες; Το προηγούμενο Δ.Σ. τις εγκρίνει, αφού πρώτα ζητήσει μια υπεύθυνη δήλωση περιουσιακών στοιχείων από τους υποψήφιους για το επόμενο Δ.Σ.
  Τι μαθαίνει κανείς…

anthea banner 920X100_02

info@komistes.gr

ΘΑΝΟΣ ΤΑΚΗΣ

«
»

ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΚΑΛΑΜΙΤΣΗΣ

«
»

ΒΛΑΣΗΣ ΓΩΓΟΥΣΗΣ

«
»