Ήτανε δυο, ήτανε τρεις και μαλώνανε…

Ρήξη στη Δημοκρατική Συμπαράταξη προκαλεί ο εκλογικός νόμος

Επιβεβαιώθηκε και επίσημα το ρήγμα στους κόλπους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αφού τη Δευτέρα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ υπερψήφισε την πρόταση της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο, την ώρα που η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά εισηγήθηκε στο Πολιτικό Συμβούλιο και την Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ την καταψήφιση της κυβερνητικής πρότασης για την απλή αναλογική

Στη συνεδρίαση του Ενιαίου Πολιτικού Κέντρου του ΠΑΣΟΚ (Πολιτικό Συμβούλιο και ΚΟ) έγινε δεκτή η εισήγηση της προέδρου Φώφης Γεννηματά για κατάθεση ξεχωριστής πρότασης νόμου, που θα περιλαμβάνει πλήρη κατάργηση του μπόνους, εκτός κι αν το πρώτο κόμμα ή ένας συνασπισμός κομμάτων λάβει από 42% και άνω, οπότε και θα προβλέπεται ένα μικρότερο μπόνους της τάξης των 25 έως 30 εδρών, διατήρηση του ορίου εισόδου στη Βουλή στο 3%, κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, δικαίωμα ψήφου στα 17 έτη καθώς και σε ομογενείς και έλληνες κατοίκους του εξωτερικού. Στην εισήγησή της η Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ψηφίσει τις αποσπασματικές ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση με διαδικασίες fast track, ούτε και θα συμβάλει στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού του ελληνικού λαού.

Η ίδια εκτίμησε ότι η κυβερνητική πρόταση για τον εκλογικό νόμο δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη διαμόρφωση μιας ευρείας κοινωνικής, πολιτικής και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, επαναλαμβάνοντας ότι το μόνο που μπορεί να πετύχει είναι «να αναγορεύει σε κρίσιμο ρυθμιστικό παράγοντα για κρίσιμα πολιτικά ζητήματα το φασιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής».

Την ώρα όμως που το ΠΑΣΟΚ αποφάσιζε να καταψηφίσει την κυβερνητική πρόταση, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ αποφάσιζε την υπερψήφισή της, τονίζοντας:

«Στην ΔΗΜΑΡ σταθερά έχουμε την θέση της καθιέρωσης της απλής αναλογικής. Πρέπει να σημειωθεί ότι η θέση αυτή είναι και 1 από τις 50 θέσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η οποία αποφασίσθηκε στην πρόσφατη Προγραμματική Συνδιάσκεψη του Μαΐου. Αυτή η θέση της καθιέρωσης της απλής αναλογικής με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών θα υποστηριχθεί καθώς αποτελεί θέση μας». Να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής τη ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος είναι ο μοναδικός εκλεγμένος βουλευτής του κόμματος με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

«Η πρόταση για τον νέο εκλογικό νόμο αποτελεί σταθμό στην πορεία του εκδημοκρατισμού των θεσμών και της ενδυνάμωσης της λαϊκής βούλησης» τόνιζε σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα ο ΣΥΡΙΖΑ και προσέθετε: «Ένα πάγιο αίτημα της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Καλούμε κάθε πολιτικό κόμμα που επικαλείται την εμβάθυνση της δημοκρατίας και διατείνεται ότι εμπιστεύεται την βούληση των πολιτών, να το αποδείξει έμπρακτα, στηρίζοντας την πρόταση για τον νέο εκλογικό νόμο. Κάθε άλλη στάση υπακούει σε μικροπολιτικές λογικές».

Το παζλ για τους «200»

Τα δεδηλωμένα «ναι» στην πρόταση της κυβέρνησης για την απλή αναλογική, πέραν εκείνων των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και της Ένωσης Κεντρώων, συμπεριλαμβάνουν πλέον και τον επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο την ώρα που απαιτείται η συγκέντρωση των 200 βουλευτών προκειμένου να έχει άμεση ισχύ ο νέος εκλογικός νόμος. Κρίσιμη θεωρείται η στάση του Περισσού. «Το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ψηφίσει την απλή, ανόθευτη αναλογική, που υπερασπίζεται χρόνια τώρα. Δεν θα μπει, όμως, σε αλισβερίσια και παιχνίδια αποπροσανατολισμού. Επιφυλασσόμαστε για το τελικό νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή. Θα ψηφίσουμε πιθανές επιμέρους διατάξεις με τις οποίες συμφωνούμε, όπως αυτή για την ψήφο στα 17 και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών» δήλωσε πρόσφατα ο Δ. Κουτσούμπας. Οι τέσσερις ανεξάρτητοι βουλευτές (Παναγούλης, Νικολόπουλος, Γρηγοράκος, Θεοχάρης) θεωρείται απίθανο να ψηφίσουν en block την ώρα που το Ποτάμι έχει πει κατηγορηματικά «όχι» συντασσόμενο με τη «γραμμή» Μητσοτάκη.

left

ansasaresekoinopoihsteto001

anthea banner 920X100_02

info@komistes.gr

ΘΑΝΟΣ ΤΑΚΗΣ

«
»

ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΚΑΛΑΜΙΤΣΗΣ

«
»

ΒΛΑΣΗΣ ΓΩΓΟΥΣΗΣ

«
»