Από τη «γάτα» στο «καθεστώς»

Πιέσεις από τα παραδοσιακά «κέντρα διαπλοκής» προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην υπερψηφίσουν την πρόταση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου βλέπουν κορυφαία στελέχη του Μαξίμου, συνδυάζοντας την αρνητική ή επαμφοτερίζουσα στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης με το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Το Βήμα».

Χαρακτηριστικά της άποψης των κορυφαίων κυβερνητικών κλιμακίων για το πώς εμπλέκονται οι μεθοδεύσεις ισχυρών επιχειρηματιών στον χώρο των ΜΜΕ με τη συζήτηση για τον νέο εκλογικό νόμο ήταν τα όσα σχολίαζαν στελέχη του Μαξίμου αναφορικά με τον τίτλο του «Βήματος της Κυριακής».

«Αυτοί που απέκτησαν “ισχύ και χρήμα” επωφελούμενοι για χρόνια από το καθεστώς της αδιαφάνειας και της διαπλοκής, σήμερα προκαλούν το δημόσιο αίσθημα με τους τίτλους περί “καθεστώτος Τσίπρα”» ανέφεραν κύκλοι του Μαξίμου.

Συμπλήρωσαν, δε, ότι οι διαπλεκόμενοι παράγοντες «αντιλαμβάνονται ότι πλέον όλοι είναι ίσοι απέναντι στο νόμο».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχει η αναφορά των ίδιων κυβερνητικών κύκλων ότι τα διαπλεκόμενα κέντρα «ασκούν πιέσεις σε κόμματα της αντιπολίτευσης για να μην υπερψηφιστεί η απλή αναλογική, ώστε να διατηρήσουν τις τελευταίες ελπίδες για παλινόρθωση του καθεστώτος που τους προστάτευε».

Και κατέληγαν στην εκτίμηση ότι «ο ελληνικός λαός τούς έχει καταλάβει και επανειλημμένα καταδικάσει».

«Εφικτές οι 200 ψήφοι»

«Νομίζω ότι είναι δυνατόν να συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται για την άμεση εφαρμογή του» εκτίμησε ωστόσο η Ολγα Γεροβασίλη σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Η Είδηση».

Από εκεί και πέρα πάντως, τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αναμένοντας την τελική απόφαση που θα λάβει σήμερα το Ενιαίο Πολιτικό Κέντρο του κόμματος.

Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, που διατήρησε την ανωνυμία του, μιλώντας χτες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υποστήριξε ότι υπάρχει εμφανές ενδεχόμενο το ΠΑΣΟΚ να υποχωρήσει από τις αρχικές και συλλογικές αποφάσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για «απλή αναλογική».

Σχολιάζοντας τη συνέντευξη της Φώφης Γεννηματά, υπενθύμισε αρχικά ότι στις 50 προτάσεις που επεξεργάστηκε η Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης «αρκετά πριν η κυβέρνηση ανακοινώσει την πρωτοβουλία της για αλλαγή του εκλογικού νόμου», συμπεριλαμβάνεται η ρητή αναφορά για «ριζική αλλαγή του εκλογικού νόμου. Καθιέρωση της απλής αναλογικής. Διατήρηση του 3% ως ελάχιστου ποσοστού εισόδου στη Βουλή».

Ο Παύλος Χρηστίδης είχε άλλωστε δηλώσει μεταξύ άλλων «Στο κόκκινο»:

«Εμείς έχουμε πάρει μία ομόφωνη απόφαση στη Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης πριν από λίγους μήνες για συγκεκριμένες προβλέψεις στον εκλογικό νόμο και σε αυτές τις ομόφωνες προτάσεις θα παραμείνουμε πιστοί, τόσο σε σχέση με την κατάργηση του “μπόνους” όσο και με το όριο εισόδου στη Βουλή και προφανώς για το σπάσιμο των εκλογικών περιφερειών».

Νίκος Σβέρκος / efsyn

ansasaresekoinopoihsteto001

anthea banner 920X100_02

info@komistes.gr

ΘΑΝΟΣ ΤΑΚΗΣ

«
»

ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΚΑΛΑΜΙΤΣΗΣ

«
»

ΒΛΑΣΗΣ ΓΩΓΟΥΣΗΣ

«
»