Αριδάκρυα γη – Του Θάνου Τάκη

Η πρόσφατη και περίεργα παρατεταμένη ανομβρία, κατάρα που κανείς δεν είχε δει να έρχεται – και πώς αλήθεια να δεις μιαν έλλειψη; - είχε ερημοποιήσει τη γη, καταστρέφοντάς την.

Το άλλοτε πλαστό, κοκκινωπό και ζωντανό χώμα, όσο διακρινόταν κάτω από την θαλερή βλάστηση, έναν καιρό, εκείνο που μετά τη βροχή σκορπούσε την χαρακτηριστικά αναγνωρίσιμη και ζωογόνα μυρωδιά της βρεγμένης γης, ήταν πια στεγνό σαν εύθρυπτο δέρμα υπεραιωνόβιου, χαρτογραφημένο με χιλιάδες ρυτίδες, κι όπως εκείνο, αποστερημένο από χυμούς που ορίζουν μοριακά τη ζωή και το σφρίγος της. Χώμα που είχε γίνει άμμος κλεψύδρας και σκόνη λεπτή που με το πρώτο αεράκι άλλαζε σχήμα η τοπιογραφία, κι από ψηλά έβλεπες ριγάτους κυματισμούς καταμεσίς μιας αλλοτινής κοιλάδας και μια εικόνα με ξέπνοα χρώματα, σα να απόκτησαν φίλτρο σέπια τα μάτια, κάδρο μουντό και καταθλιπτικό. Πένθιμο. Κάποτε έβλεπες ζωή και τώρα βλέπεις σάβανο.

Έτσι του μπήκε η ιδέα. Εφόσον τόσο λαχταρούσε αλλά δεν κατηφόριζε πια νεογέννητο νερό από τον ουρανό, θα κινούσε εκείνος να βρει τον αλλοτινό ουρανογεννημένο εκδρομέα. Θα τρυπούσε τον χωμάτινο φλοιό, πανοπλία της προστασίας του και θα το κυνηγούσε στη μυστική κρυψώνα του, όπου βρισκόταν παραχωστό, ξαποσταίνοντας, ακίνητο κι αμίλητο. Κι ως νέος, χαλκέντερος και ακατάβλητος Ιαβέρης δεν θα σταματούσε αν δεν το φανέρωνε, να του κομίσει φως να δει, και να το δει το ίδιο, κι εκείνος, να του μιλήσει αυστηρά μα στοργικά, σαν πατέρας προς άσωτο έφηβο που παραστράτησε, που βγήκε βόλτα και χάθηκε, χωρίς να νοιάζεται για όσους αφήνει πίσω του ούτε για τις αγωνίες τους.

«Θα σκάψω ένα πηγάδι» είπε.

Υπάρχει κάτι ιδιαίτερο στο σκάψιμο ενός πηγαδιού. Μην το λογαριάσεις σαν μια τρύπα στο χώμα, θα λαθέψεις, είναι περισσότερα. Όσο πλησιάζεις στον στόχο σου, τόσο απομακρύνεσαι από το φως. Ο κόσμος σου βρίσκεται πάνω από το κεφάλι σου, γίνεται ένας κύκλος φωτός, ψηλά, μια φωτεινή κουκίδα που διαρκώς μικραίνει. Και τα μάτια γίνονται σαν το παραθυράκι μιας κάμερας – παραθυράκι για μια πραγματικότητα που υποχωρεί και που δεν υπάρχει γιατί δεν είναι η ζωή ένα καρέ που δημιουργεί η ματιά του φωτογράφου, είναι αυτό που βλέπεις κι αυτό που δεν βλέπεις αλλά ξέρεις ότι βρίσκεται εκεί.

Σκάβει, σκάβει ασταμάτητα, κι όσο πλησιάζει στον στόχο του, κατηφορίζοντας, τόσο κοπιάζει, ιδρώνει, εξαντλείται. Αλλά θα βρει νερό; Κι αν δεν είναι εκεί; σκέφτεται. Μα συνεχίζει. Μικρότερη η άνωθεν κουκίδα, περισσότερο μαύρο στο καρέ και λιγότερο φως. Κι άλλος ιδρώτας, ποτάμι.

«Θα σκάψω ένα πηγάδι» είπε.

Κι ενώ στην αρχή μετρούσε μέτρα και μέρες κι έκανε χαρακιές στο στυλιάρι της αξίνας του, να’χει μπούσουλα,  μετά κουράστηκε, ίσως και ν’αδιαφόρησε, και σταμάτησε ν’αριθμεί με γραμμές, να γράφει δηλαδή κωδικοποιημένη την ιστορία του στο ξύλινο ημερολόγιό του, γιατί οι αριθμοί – πόσο μάλλον οι χαραγματιές –  μικρή σημασία έχουν στις ανθρώπινες αγωνίες, ούτε να τις αφηγηθούν μπορούν ούτε να τις ξορκίσουν.

Απρόθυμοι στην αρχή οι γείτονες, μα τελικά παρακινημένοι από την εμμονή του, λογαριάζοντας ότι με την τρέλα της σκέψης του μπορεί και να έσωζε τη γη και τους ίδιους τελικά, βοηθούσαν στην αποκομιδή των χωμάτων. Κατηφόριζαν με την πρόχειρη, ξύλινη σκάλα, γέμιζαν το κοφίνι με το χώμα και το έβγαζαν, χέρι το χέρι, κορμί το κορμί, ανθρώπινη χορωδία και σκυταλοδρομία πλεχτής λυγαριάς, με μέτρο που έδινε ο ρυθμικός, επαναλαμβανόμενος ήχος μιάς δονκιχωτικής αξίνας ενός ονειροπόλου.

Κι άλλες σκάλες που ενώ φτιάχτηκαν για να ανεβάζουν, αυτές κατηφόριζαν, και κατέβαζαν κι άλλα κοφίνια, από τη μία βάθαινε το κενό κι από την άλλη ψήλωνε ο ασύμμετρος όγκος χώματος που παράφωνα σχηματιζόταν σε πυραμίδα πλάι στο νεογέννητο πηγάδι.

Μα οι μέρες περνούσαν κι οι άνθρωποι που δεν θερμαίνονταν από τον πυρετό του ονειροπόλου, άρχισαν να κουράζονται, να βαραίνει η περπατησιά τους, η κίνησή τους, κι αργά έγιναν τα βήματα στις πρόχειρες σκάλες, αργά ανυψωνόταν και το κοφίνι.

Πρωί με το πρωί, όλο και λιγότεροι εμφανίζονταν, και το χωμάτινο βουνό, πέρασε από την γρήγορη ανάπτυξη του παιδιού, σ’εκείνη τη βραδύτερη, του εφήβου.

Κι ένα πρωί, δεν ήρθε κανείς.

Μα δεν σταμάτησε ο θόρυβος της αξίνας. Μόνο που έγινε πιο μουντός, ήταν τέτοιο το βάθος που είχε αγγίξει ο ονειροπόλος που θάμπωναν τα χωμάτινα τοιχώματα τον ήχο, τον έπνιγαν, να μην ενοχλεί τον άνεμο που χόρευε την άμμο, ψηλά, στην επιφάνεια.

Οι μέρες περνούσαν, το διανυσματικό ταξίδι του ήλιου εναλλασσόταν με το αντίστοιχο της σελήνης κι ολοένα αδυνάτιζε ο ονειροπόλος, αδυνάτιζε το φως που ξεμάκραινε, αδυνάτιζε τ’όνειρο, μίκραινε ανεστραμμένα κωνικά ο χώρος καθώς πλημμύριζε με τα ξεριζωμένα χώματα, λάφυρα μιας σκαπάνης, φερτό υλικό από δομικό.

Άξαφνα η γη μίλησε κι ακούστηκε. Σα θυμωμένα, προσβεβλημένα, και ποιος τρύπησε τη σάρκα της, ποιος την έθιξε, κι ήταν γόος σπαρακτικός κι αριδάκρυος, κραυγή αγωνίας, γιατί κι η γη πονά αλλά σχεδόν πάντα το κρύβει, σπάνια το φανερώνει κι ο άνθρωπος δεν την ακούει ποτέ εξόν άμα είναι κάποιος ευαίσθητος δέκτης, ένας δονκιχώτης.

Η γη δάκρυζε… Κι όλο δάκρυζε και διεκδικούσε τα τελευταία σπαράγματα που χώριζαν την πέτρα από το νερό, τα ρουφούσε η σάρκα, που είναι χώμα και διψάει για νερό, και το νερό για χώμα, καταπώς φαίνεται. Κι άμα τα χόρτασε, άρχισε να διεκδικεί κι άλλον χώρο αλλά και την επώδυνη τιμωρία του τολμητία που πέτυχε να ενοχλήσει τον αιώνιο ύπνο του, να εξουσιάσει τις φυσικές δυνάμεις που το νανούριζαν, ζητούσε θυσία, σάρκα ανθρώπινη, που τύχη τέτοια να ζητήσει τίποτε σκιές, σαν αυτές που πουλούσαν πλανόδιοι έμποροι στη Ρουμανία του μεσαίωνα για να τις εντοιχίσουν στα γεφύρια, να γλυτώσουν τις ψυχές. Και τα δάκρυα έγιναν λίμνη και μικρή θάλασσα που φούσκωνε κι όλο φούσκωνε.

Ο μάστορας το κατάλαβε μα είδε το νερό γαληνεμένος, κι ούτε φοβήθηκε ούτε και δείλιασε. Είχε ονειρευτεί και κουραστεί τόσο πολύ για να το βρει και πώς να το απαρνηθεί άμα το συνάντησε, άμα το χάιδεψε. Αφέθηκε να νιώθει να τον ντύνει εκείνο, να τον περιβάλλει με φροντίδα και χάδι, ούτε κρύωνε ούτε δυσφορούσε που το νερό ψήλωνε, σαν εφηβικό βλασταράκι που σήμερα το μετράς τόσο κι αύριο είναι λίγο πιο κοντά στον ουρανό.

Το νερό ανέβαινε το ταξίδι του προς τον ήλιο, βιαζόταν να δει τ’αδερφικά σύννεφα μετά από πολύ καιρό, πλημμύριζε το πηγάδι κι όλο ανηφόριζε και πέρασε από τη μέση του μάστορα στο στήθος του, στο λαιμό κι όλο ανέβαινε, σε λίγο θα τον κάλυπτε, θα ενωνόταν με τα δάκρυα των ματιών του, δάκρυα χαράς, αείρροα σε συνεχή γραμμή που κατηφόριζαν με αγωνία για να συναντηθούν με τη νέα γέννα.

Κι έτσι έγινε.

Ο μάστορας έβλεπε πια τον ήλιο, μέσα απ’το νερένιο πρίσμα που διαρκώς μεταλλασσόταν απομακρυνόμενο, όσο το υγρό στοιχείο κατέκλυζε το πηγάδι, και περίμενε το τέλος που θα έφερνε το τέλος της ανασεμιάς και η συγκίνηση της ολοκλήρωσης ενός έργου ζωής. Μα τέλος, δεν ερχόταν. Κι εκείνος, παραξενεμένος, συνέχισε να κοιτά, απιθωμένος στο βάθος του πηγαδιού. Κι έβλεπε την επιφάνεια του νερού, που πλέον είχε σχεδόν φτάσει δίπλα σ’εκείνη του εδάφους να γαληνεύει, να ηρεμεί, να γίνεται κάτοπτρο, να καθρεφτίζει τον ήλιο, να γνέφει στα σύννεφα κι εκείνα να παιχνιδίζουν μαζί του.

Κι ύστερα, είδε ένα κοριτσάκι, θα’τανε δε θα’τανε εφτά χρονώ, να σκύβει στα χείλη του πηγαδιού, να βλέπει, μετά να χάνεται, να γυρίζει, κάτι να ρίχνει στην επιφάνεια του νεογέννητου νερού και να γελά ευτυχισμένο.

Είδε το χάρτινο καραβάκι να γλιστρά στο αρζαντένιο νερό.

Χαμογέλασε κι έκλεισε τα μάτια του…

Θάνος Τάκης

 

>> Ο πίνακας είναι έργο της Φανής Καραμανλή

Αν θέλετε να διαβάσετε άλλα άρθρα του Θάνου Τάκη,
τα βρίσκετε εδώ.

ansasaresekoinopoihsteto001

 

 • Zeno_of_Citium

  To να αποκαλεί ένας Έλλην τα γυφτοβουλγαροσκόπια «Βόρειο Μακεδονία», ιδίως όταν μέχρι πρότινος υπερθεμάτιζε με σαφέστατα λογικά επιχειρήματα κατά μιας τέτοιας «λύσεως», δεν είναι μόνον προδοσία, είναι και ιεροσυλία.

  • https://dexiextrem.blogspot.com/ Χαρίλαος Ε. Παπαδόπουλος

   Τι έγινε ρε »δάσκαλε»; Ακόμα και εδώ;

   • 14ALL

    Αυτο λεω κι εγω, ακομα κι εδω;
    εισαι για δεσιμο, απαιχτος λεμε

  • peet14

   Καλησπέρα δάσκαλε ,όπως διαπιστώνεις κάποιοι σχολιαστές που σε κάνουν την πάπια ……

   • Zeno_of_Citium

    Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, αγαπητέ Peet14. Με χαροποιούν χωρίς να με πειράζει ταυτόχρονα η σιωπή των… υμνητών μου – αν διέθετα ποτέ τέτοιους!

    Άλλο με στενοχωρεί. Το γεγονός ότι δεν είμαστε όσο πρέπει υγιώς ακραίοι σε αποφασιστικότητα, και δεν αντιμετωπίζουμε με την περιφρόνηση που αξίζει, όπως στον διάβολο, όποιον κιοτή ή προδότη αποκαλεί τα γυφτοσκόπια «Βόρειο Μακεδονία», αλλά προσπαθούμε να τον… καλοπιάσουμε. Αυτό μας καθιστά κάθε τόσο θύματα της σαλαμοποιήσεως. Φαντάσου, αίφνης, το 1995, μετά την μικρότερη προδοσία παπανδρέου – παπούλια και την γελοία «προσωρινή*» ονομασία της ενδιάμεσης συμβλακείας, κανείς Έλλην να μην αγόραζε εφημερίδα ούτε να άκουγε ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό, διότι τότε δεν υπήρχε διαδίκτυο, που θα αναφερόταν στους αρκουδιαραίους ως ΠΓΔΜ. Φαντάσου ν” απομονωνόταν και να μην έπαιρνε ούτε μισή ψήφο όποιος μετριοπαθής (κατά το ψυχοπαθής) «πατριώτης», σε στυλ παπαθεμελή, προπαγάνδιζε εκείνο, το ομολογουμένως πολύ μικρότερο αίσχος. Πόσο καλλίτερα θα ήμασταν σήμερα!

    Ας το δοκιμάσουμε τώρα τουλάχιστον, και ας μην καταπιούμε αμάσητη και αυτήν την άνευ προηγουμένου προδοσία. Αρκετά ρίξαμε νερό στο κρασί μας, τόσο που έγινε σκέτο νερό με ελάχιστο, σε αμελητέα ποσότητα, κρασί. Το έχω πάρει απόφαση. Ας με απολύσουν, ας με κυνηγήσουν, ας κάνουν ό,τι θέλουν. Δεν πρόκειται να πω τους αρκουδιαραίους «Βόρειο Μακεδονία», όπως δεν τους είπα και ποτέ μου «πγδμ» ούτε γραπτώς ούτε προφορικώς. Ούτε πρόκειται να διαβάζω εφεξής ιστοσελίδες που διαπράττουν αυτό το έγκλημα. Μήτε πγδμ, μήτε τίποτε που να έχει τον όρο Μακεδονία. Θα το ανακοινώνω και ας κάνει ο καθένας ό,τι θέλει.

    Τα ίδια τα παιδιά μου στο σχολείο μού είπαν με την αγνότητα και την αποφασιστικότητα που τους διακρίνει «ούτε εμείς θα τους λέμε βόρειο Μακεδονία, κύριε, ό,τι κι αν γράφουν τα καινούργια βιβλία Γεωγραφίας». Ας μιμηθούμε τα παιδιά, είναι πολύ πιο κοντά στην αλήθεια και το δίκαιο.

    * Η πείρα έχει διδάξει ότι ουδέν μονιμώτερον του προσωρινού.

    • peet14

     Ούτε και εγώ πρόκειται ποτέ να το ονομάσω αυτό το κράτος ως Β .Μακεδονία .
     Από κεί και έπειτα αυτό που μένει είναι να οργανώσουμε την αντίδραση μας .
     Και για μένα η αντίδραση πρέπει να είναι πολύπλευρη και όχι μόνο έναντι των βουλευτών αλλά και εναντίον εκείνων που γεμίζουν τα καζίνο και τις αγορές της γείτονος

     • Zeno_of_Citium

      Αυτό θα γίνει όταν οι Έλληνες (ξανα)γίνουμε στην πλειονότητά μας Εθνικιστές, και θα καταδικάζουμε ως προδοσία και άνοιγμα κερκόπορτας κάθε μορφή ανοιχτών συνόρων, open borders, you know, ένθεν κακείθεν και από οπουδήποτε κι αν προέρχεται.

     • peet14

      Δεν χρειάζεται να γίνουν όλοι οι Ελληνες εθνικιστές ,αρκεί να σέβονται τις αρχές και την ιστορία του τόπου τους .

     • Zeno_of_Citium

      Αν, όπως καταλαβαίνω, καταλήγουμε σε ταυτόσημη αντίληψη περί του βιώματος και του πρακτέου, τότε και θεωρητικώς το ίδιο πράγμα λέμε, με διαφορετικά λόγια.

     • peet14

      Περίπου .

 • Zeno_of_Citium

  @disqus_zS4QDVaz80 Τα σχόλιά μου παραμένουν πάντοτε ανοικτά, αγαπητέ Μαίανδρε. Τις τελευταίες μέρες έγραψα στο μάλλον εγκαταλελειμμένο komistes.gr . Σου απαντώ τώρα από το παράθυρο διαλόγου του disqus, όχι από το Makpress. Δεν με καλύπτει ο υπαινιγμός περί απειλών μηνύσεων. Ειδοποίησέ με αν πάψουν ν” αποκαλούν το αρκουδιαραίικο σιωνιστικό προτεκτοράτο Βόρειο Μακεδονία.
  Σε ασπάζομαι,
  Ζήνων

 • Zeno_of_Citium

  Χαίρονται με την ψεύτικη χαρά οι αντίχριστοι μισέλληνες συνθετονομασίτες και οι λοιποί μετριοπαθείς (κατά το ψυχοπαθείς) και «ρεαλιστές» (ή μήπως ρηαλιστές, από τα ρηάλια;), όπως ο χαιρέκακος διάβολος που τους κυρίευσε, διότι υπάρχουν και άλλοι συνεργάτες των προδοτών που αποκαλούν τα γυφτο-βουλγαρο-σκόπια «Βόρειο Μακεδονία», μαζί με τον αγαπημένο τους νίκο μέρτζο, και νομίζουν πως δεν είναι αξιοθρήνητοι και δακτυλοδεικτούμενοι. Θαρρούν ότι το να εξομοιώνονται με το βρομο-bbc και το βρομο-σκά(ε)ι (και πλαντάζει) τους προσδίδει κάποιο… κύρος. Αλλά τί να περιμένεις κανείς από θαυμαστές του hayvanard;

 • Zeno_of_Citium

  Τραγικό το κατάντημα των νουΔΟΥΛΩΝ: Έφθασαν στο σημείο να υπερασπίζονται αρσενοκοίτες παιδεραστές, που γλυτώνουν την δίωξη για κακούργημα μόνον χάρις στον άθλιο, ανήθικο νόμο του βοθρο-τσύριζα.

  Αλλά ουδέν κακόν αμιγές καλού. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι νουΔΟΥΛΑ = κώμα μπινέδων κwλομπαράδων και λοιπών φιλελεδικών δυνάμεων.

  • https://dexiextrem.blogspot.com/ Χαρίλαος Ε. Παπαδόπουλος

   Έστι μπράβο, όχι σαν κάτι ατίθασα και άγρια αρσενικά που γα…νε από καμιά αδ….φή και το δηλώνουν δημόσια μάλιστα με καμάρι… Αυτοί δεν σε ενοχλούν…

 • Zeno_of_Citium

  Kι όμως! Κάποιοι θέλουν να τον ψηφίσουν για τα ωραία μοσχαρομάτικά του μάτια: https://www.youtube.com/watch?v=LgRhefSm5DI

  • https://dexiextrem.blogspot.com/ Χαρίλαος Ε. Παπαδόπουλος

   »Δάσκαλε», λείπει ένα κομματάκι από το τέλος του βίντεο που βολεύει κάτι λεβεντόπαιδα σαν και του λόγου σου. Τι έγινε άραγε, το έφαγε η μαύρη γάτα;

  • Αμφιπολίτης Μαίανδρος

   Εγώ λέω να επιστρέψεις στο Μάκ.
   Δεν υπάρχει λόγος να απέχεις και έτσι να μην ακούγεται η άποψή σου…
   είναι αδιανόητο.
   Μόνο με την γραφή σου μέσα από τα σχόλια θα εμποδίσεις να αποκαλούν τα Σκόρπια
   Βόρεια Μαϊμουδονία και όχι με την αποχή σου.
   Σκέψου λογικά.
   Υ.Γ. Τουλάχιστον γύρνα γιά το Αλβανοτσολιαδάκι, δεν βλέπεις πόσο του λείπεις;

   • https://dexiextrem.blogspot.com/ Χαρίλαος Ε. Παπαδόπουλος
    • Αμφιπολίτης Μαίανδρος

     Εδώ ξημερωβραδιάζεσαι και μάλλον εσύ το βάζεις για να το ακούς.
     Εχεις εμμονή με τον δάσκαλο.

     • https://dexiextrem.blogspot.com/ Χαρίλαος Ε. Παπαδόπουλος

      Έχω εμμονή με αυτούς που μπήκαν για να βρωμίσουν με την παρουσία τους και αυτόν τον υπέροχο χώρο.

   • https://dexiextrem.blogspot.com/ Χαρίλαος Ε. Παπαδόπουλος

    Πολύ μου άρεσε το υγ…

   • Zeno_of_Citium

    Επικράνθην και έλαβα μία απόφαση να στηρίζω τα όντως ακραία πατριωτικά/εθνικιστικά μέσα που δεν υποκύπτουν σε αυτόν τον ραγιαδισμό της συνθέτου ονομασίας = προδοσίας, και να απέχω από τα άλλα που τον υιοθετούν, αφού πρώτα το ανακοινώνω, και είμαι αποφασισμένος.

    Δεν αλλάζω γνώμη για το χατίρι του χαιρέκακου αιρετικού λαθρολάγνου karilao, που εσχάτως εκτός από αλβανοτσολιαδάκι έγινε και εαμοβουλγαράκι, αν κρίνω από τις απαντήσεις σου, διότι εγώ βλέπω μόνον την φράση «Αυτός ο χρήστης έχει φραγεί».

    • Αμφιπολίτης Μαίανδρος

     Δεν κατάλαβα τι εννοείς όταν γράφεις, θα στηρίζεις τα ακραία πατριωτικά μέσα;
     Εγώ λεώ να επιστρέψεις και μάλιστα σύντομα.

     • Zeno_of_Citium

      Εννοώ τις ιστοσελίδες που δεν αναφέρουν τα σκό(ρ)πια ως «Βόρειο Μακεδονία» σε καμμία γλώσσα, ούτε γι” αστείο.

      Κομμένη η πλάκα και τέρμα η εμπιστοσύνη σε καλές προθέσεις και υποτιθέμενο πρότερο έντιμο βίο, γιατί ευδοκιμούν καρατζαφέρηδες, μέρτζιοι και άλλοι προδότες και πατριδοκάπηλοι, που είναι χειρότεροι από τους σκέτους προδότες. Μια φορά την πάτησα, δεν την ξαναπατάω.

      Παρεμπιπτόντως, από 1ης Μαρτίου αποκαλύφθηκε τί κουμάσι είναι ο συναδινός – βλ. 5:44 και εξής https://www.youtube.com/watch?v=X9O8repbgRY

      Είχες δίκαιο λοιπόν για το ποιόν του και τις προθέσεις του. Με το καλό με τον καρατζαφέρη του εύχομαι, και καλό ψόφο και στους δυό τους!

 • Zeno_of_Citium

  Δεν υπάρχει ούτε ένας γνωστικός άνθρωπος που να μην έχει καταλάβει ότι ο ρουφίκωνας είναι παρακρατικός βραχίονας του δημοκρατικού-σιωνιστικού-εαμοβουλγαρικού τόξου. Οπότε προς τί οι εκκλήσεις να επιληφθούν οι λινάτσες του συστήματος αστυνομία και δικαιοσύνη; Όσο καταδικάστηκαν οι κακούργοι κομμουνιστές «ανθρακωρύχοι» του καθάρματος ίον ιλιέσκου στην ρουμανία, άλλο τόσο θα παραπεμφθούν και οι πραιτωριανοί του ρουφίκωνα, όσο δεν ανατρέπεται το καθεστώς.

 • Zeno_of_Citium

  Υπάρχουν δυο λογιών πόρνοι και πόρνες:
  α) Αυτοί που παινεύονται για το με πόσες γυναίκες πήγαν και αυτές που καυχιούνται που εκδίδονται κυριολεκτικώς και μεταφορικώς για το «κατόρθωμά» τους.

  β) Αυτοί που παραπονιούνται πως τους κατέστρεψαν οι άτιμες οι γυναίκες και εκείνες που ρίχνουν την πορνεία τους στην άτιμη κενωνία και τους κακούς εκμαυλιστές άνδρες.

  Και οι δύο κατηγορίες όμως ελάχιστα διαφέρουν. Και οι μεν και οι δε βυθίζονται στο έρεβος.

  Ομοίως υπάρχουν δύο κατηγοριών συνθετονομασίτες: α) Οι τσυριζαίοι και οι λοποί διεθνιστές, που επιχαίρουν για την προδοτική συνθηκολόγηση των Πρεσπών και β) οι νουΔΟΥΛΟΙ και οι λοιποί, φιλελέρες ραγιάδες, που λένε πως δεν γίνεται αλλιώς πια, είμαστε υποχρεωμένοι να την εφαρμόσουμε.

  Αμφότεροι ομοιάζουν σε τούτο: Συμπράττουν ενεργά στην προδοσία της Μακεδονίας, και φυσικά είναι αδικαιολόγητοι και αναπολόγητοι.

 • Zeno_of_Citium

  Για κοίτα, ρε, με τί ασχολείται η Αθήνησι πρεσβεία της Ελβετίας:

  From: Δ/νση Π.Ε. Ημαθίας
  Date: Πέμ, 7 Μαρ 2019 στις 11:23 π.μ.
  Subject: [dim] Κοιν.:ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΜΙΝΙ ΛΕΞΙΚΩΝ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ
  To: ,

  Επειδή διαπιστώθηκε πρόβλημα με το άνοιγμα των συνδέσμων προηγούμενου email, σας αποστέλλουμε εκ νέου μίνι λεξικά σε ηλεκτρονική μορφή, για τις γλώσσες αραβικά, φαρσί, γαλλικά, κουρμάντζι, σοράνι, τουρκικά και ουρντού.

  Για ασφαλέστερο άνοιγμα, μπορείτε να κάνετε αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης του συνδέσμου στο browser του υπολογιστή σας.

  αραβικά:

  https://data2.unhcr.org/en/documents/download/67505

  φαρσί:

  https://data2.unhcr.org/en/documents/download/67507

  γαλλικά:

  https://data2.unhcr.org/en/documents/download/67508

  κουρμαντζί:

  https://data2.unhcr.org/en/documents/download/67510

  σορανί:

  https://data2.unhcr.org/en/documents/download/67511

  τουρκικά:

  https://data2.unhcr.org/en/documents/download/67512

  ουρντού:

  https://data2.unhcr.org/en/documents/download/67513

  Υπεύθυνες για την εκπαίδευση προσφύγων

  Μαρία Βαφειάδου & Χαρίκλεια Τσιριγώτη

 • Zeno_of_Citium

  O νιγηριανός adetokunbo ομολογεί αυτό που έβλεπαν εξ αρχής όλοι οι νουνεχείς: Δεν είναι Έλλην, είναι νιγηριανός – το «Greek freak» είναι σκέτο ψευδώνυμο, λέει. Και επειδή έκανε παρέα με διεθνιστάκια όσο ζούσε εν Ελλάδι, νομίζει ότι η νιγηριανή… κουλτούρα περιλαμβάνει πειθαρχία και σεβασμό στους μεγαλυτέρους, ενώ η «ελληνική» που γνώρισε όχι.

  Ένας γκαβότρελλος* τού έδωσε δώρο την Ελληνική Ιθαγένεια, και τώρα το παίζει και υπεράνω ο νέγρος καζαβούμπου.

  https://gr.euronews.com/2019/03/06/giannis-antetokounmpo-den-eisai-ellinas-eisai-nigirianos-giati-eisai-mauros-mou-elegan-nba

  * Ο γνωστός πορδυπουργός που απήτησε ν” απολυθεί η Καθηγήτρια του κwλοπαίδου του επειδή το έπιασε επ” αυτοφώρω ν” αντιγράφει.

 • Zeno_of_Citium

  «NORD ZYPERN» = «ΒΟΡΕΙΟΣ ΚΥΠΡΟΣ», διαβάζουμε στην γλώσσα των ούννων, γότθων, λογγοβάρδων, τευτόνων, αλαμαννών και βανδάλων.

  Νά μια ταιριαστή λεζάντα:
  Όταν είσαι γερμανική φιλελέρα με θεοποιημένο το κέρδος, και διοργανώνεις διεθνή έκθεση τουρισμού στο κοπρο-βερολίνο.

  https://uploads.disquscdn.com/images/f837c97590443fafe938372c1292402ba4e3db7ff7b02d8553dec2c2efd7f767.jpg

  • peet14

   Καλή Σαρακοστή να έχουμε .

   • Zeno_of_Citium

    Aμήν, επίσης!

 • Zeno_of_Citium

  Είναι και κάτι «πατριώτες», που περιμένουν να πουν κακό λόγο για το ερντογάν μόνο αν θίξει το νετανυάχου, για τέτοια εβραιο-δουλεία μιλάμε! Για την Αγια-Σοφιά δεν τούς νοιάζει ό,τι και να κάνει, για την Κύπρο ομοίως, γενικά εις βάρος Χριστιανών-Ελλήνων, καρφί δεν τους καίγεται. Άμα όμως διανοηθεί να απειλήσει τους γαμψωμύτηδες τρομοκράτες της Εγγύς Ανατολής, δεν το ανέχονται, σπεύδουν να τον… κατασπαράξουν. Πόσο γλοιωδώς γελοίοι και γελοίως γλοιώδεις!

 • Zeno_of_Citium

  Μετά την αποβολή του γενναίου Αλιξεπτωτιστού, τεκμαίρεται αύθις ότι οι τσυριζαίοι κάνουν το παν για να δικαιώσουν το προσωνύμιο που τους αποδίδεται ευλόγως από όλους τους Έλληνες Πατριώτες/Εθνικιστές: προδότες!

 • Zeno_of_Citium

  Ευτυχώς που είπε την Πόλη με το πραγματικό της όνομα (Κωνσταντινούπολη) ο κακούργος σιωνιστής νετανυάχου, γιατί αν το έλεγε Έλληνας, τα καθεστωτικά παπαγαλάκια θα τον στόλιζαν ως… «ρατσιστή», «φασίστα» και με όλα τ” άλλα όμορφα κοσμητικά επίθετα της πολιτικής ο̶ρ̶θ̶ό̶τ̶η̶τ̶ο̶ς̶ λοξότητος.

 • Zeno_of_Citium

  Κυριακή της Ορθοδοξίας, και συλλογίζομαι μετά λύπης πως φτάσαμε στο σημείο να έχουμε αφήσει να έχουν εκτραφεί 2-3 γενιές τουλάχιστον βαπτισμένων Ορθοδόξων Χριστιανών, που δεν ξέρουν τί διαφορά έχει η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία από τις αιρέσεις (παπισμό, προτεσταντισμό, μονοφυσιτισμό κλπ) και θεωρούν φυσιολογικό το να συμπροσεύχονται μαζί τους, να μην πω και να τους κοινωνούν το Σώμα και το Αίμα του Δεσπότου. Φρίκη!

 • Zeno_of_Citium

  Ας αποφασίσουν τα καθεστωτικά βοθροκάναλα του σιωνιστικού – εαμοβουλγαρικού τόξου: Είναι θεμιτό να αναμεταδίδεται κατά κόρον το συμβάν της Νέας Ζηλανδίας ή όχι; Ή μήπως αυτοί έχουν δικαίωμα να μάς πρήζουν τα… φρύδια, αλλά άμα πράττει το ίδιο ο ερντογάν προς τους τούρκους είναι… σπέκουλα;

 • Zeno_of_Citium

  Το παράσημο του προδότη πάκη φαυλόπουλου στον συριζώνυμο θυμίζουν την ανακήρυξη του αποστάτη σεργίου σε Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσσιών.

  Καλή μετάνοια, αλλιώς ψόφο εις αμφοτέρους εύχομαι.

 • Zeno_of_Citium

  Mε τόσες χιλιάδες λαθρομετανάστες που θα ψηφίσουν μονοκούκι τσύριζα, το τσιπροτσόγλανο θα επανεκλεγεί τον Οκτώβριο του 2019, όπως το 2000 το κάθαρμα ο σημίτης. Και πάλι η ψοφοκεντρώα (πρώην ψοφοδεξιά) νουΔΟΥΛΑ δεν θα αντιδράσει στην αλλοίωση του εκλογικού αποτελέματος, των καταλόγων και των λαθρό. Εκτός ΕΑΝ.

 • Zeno_of_Citium

  Η απόσυρση -άρον, άρον- της τσουκνίδας με το όνομα μυρσίνη που έπαιρνε την σύνταξη της πεθαμένης μητέρας της πεντέμισυ χρόνια μετά θάνατον (αυτό είναι που λένε οι αριστεροί λεχρίτες ξεθάβουν ακόμη και την μάνα τους για τα λεφτά) -της πατσαβούρας κόρης του τραγουδιάρη, ντε!- από τον πολιτικό στίβο είναι νίκη των Νοικοκυραίων εναντίον των κατσαπλιάδων του εαμοβουλγαρικού τόξου. Εύχομαι να έρθουμε στα πράγματα και να πάει και φυλακή η σιχαμένη, δολία καταχράστρια.

 • Zeno_of_Citium

  Πρασίνισε, ρόζιασε, κοκκίνισε, κιτρίνισε και… πορτοκάλιασε (πήρε όλα τα χρώματα του τσύριζα και του εαμοβουλγαρικού τόξου δηλαδή) η μιρέιγ κιτσομήτρου, καθώς μιλούσε στο τηλέφωνο με την φίλη της την καρκινο-μούμια angelopoulos:

  «Ακούς εκεί να γιουχαΐσουν τον εκπγόσωπο της βουλής, τον κύγιο βαγεμένο οι ανάγωγοι χωγιάτες, λαϊκιστές/εθνικιστές στην Αυστγαλία, γιάννα μου! Ναι, αλήθεια είναι, τώγα πγο ολίγου μού τα έλεγε η μπέττυ. Ο αλέξης μας ξανα-έβγαλε έγπητα – είχε και κόψιμο ο ογφέας – εγνέστο απόψε, δεν έκλεισε μάτι! Ας έχουν χάγη που δεν είμαστε στην ευγώπη! Θα τους έβαζαν αμέσως στην φυλακή – ο γατσισμός δεν έχει θέση ανάμεσά μας. Αλλά είναι τγομεγό αυτό που συμβαίνει. Κινδυνεύουν με ανατγοπή το πολίτευμά μας και όλοι οι δημοκγατικοί θεσμοί! Ναι, κλείνω τώγα, πγέπει να βγάλω βόλτα το σκυλάκι που μού άφησε στην διαθήκη της η… τγαβεστί – dγag queen jackie, το πγότυπό μας!»

 • Zeno_of_Citium
 • Zeno_of_Citium

  Τα κακκάρωσε και ο βλάσφημος αιρετικός, διώκτης των Ορθοδόξων χαρκιανάκης. Χαράς ευαγγέλια για τους αδελφούς μας στην Αυστραλία.

 • Zeno_of_Citium

  «Ο κόσμος μας έλεγε τρελλούς. Ημείς, αν δεν είμεθα τρελλοί, δεν εκάναμε την Επανάσταση.»
  Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

  Αυτά και σκασμός, μετριοπαθή κοπρόσκυλα!

 • Zeno_of_Citium

  O βοθρολυμαίος και ο γαλλίας εκτός από αντίχριστοι αιρετικοί «προβιβάζονται» και ως αντιμακεδονικοί ανθέλληνες – βλ. https://www.ec-patr.org/docdisplay.php?lang=gr&id=2733&tla=gr .

 • Zeno_of_Citium

  Τον ίδιο καπνό με εσένα φουμάρει, τον συμμορίτικο καπνό. Συμφωνώ όμως στο ότι τα ορφανά των ηττημένων εγκληματιών έβλαψαν την εικόνα της ανέκαθεν εθνοπροδοτικής και εγκληματικής αριστεράς, εκτός εισαγωγικών όλα. Ποτέ η αριστερά δεν υπήρξε πατριωτική και χαίρομαι που σε πονάει, και θα σε πονά για πάντα, εσένα και τους ομοίους σου, το ότι ειδικά σήμερα ο ρόλος της συμμορίτικης αριστεράς έχει ξεκαθαριστεί στα μάτια λαϊκών στρωμάτων, στην συνείδησή των οποίων έχει αποκατασταθεί ηθικά η κατασταλτική πρακτική της αντιμετώπισης των ηττημένων ξενοκίνητων εγκληματιών συμμοριτών από το επίσημο Ελληνικό Κράτος μετά τον συμμοριτοπόλεμο.

  Ξέρει o εαμοβούλγαρος ότι τα γράφω γι” αυτόν.

 • Zeno_of_Citium

  Εκλογικά κέρδη για τους κεμαλιστές στην τουρκία – θρίαμβος για τους μενευρώπηδες! Κερδάμε παντού, φιλελέρες μου!

 • Zeno_of_Citium

  Τα τίναξε και ο καθεστωτικός ξεβράκωτος… πώλος κεμεντζετζής. Και στα δικά τους όλων των δημοσιοκάφρων του σιωνιστικού – εαμοβουλγαρικού τόξου. Καρκίνο και ψόφο!

  Όσο για τους εαμοβουλγάρους Ципра – Заев που συναντώνται, τους εύχομαι με αγάπη, πριν ξημερώσει η αυριανή μέρα, να νεκροφιλήσουν τα π̶α̶ι̶δ̶ά̶κ̶ι̶α̶ τσογλανάκια τους!

 • Zeno_of_Citium

  Η παραχάραξη του Ευαγγελίου κλόνισε την Ευρώπη και αυτή σήμερα δρέπει πικρούς καρπούς, αν και ακόμη οι πολλοί δεν το αντιλαμβάνονται. Βέβαια θα επέλθει η τιμωρία για την ύβριν. Όχι βέβαια από τον κεραυνό του Δία ούτε πολύ περισσότερο από τον Θεό της αγάπης. Η τιμωρία της ευρωπαϊκής, και όχι μόνο της παρούσης κυβερνήσεως, ύβρεως θα έλθει από το ισλάμ, του οποίου σήμερα εκκολάπτουν τους νεοσσούς στην Ευρώπη με τα φληναφήματα περί πολυπολιτισμικών κοινωνιών και ανοικτών συνόρων.

 • Zeno_of_Citium

  Γιατί να πετάνε τα οβραίικα αεροπλάνα πάνω απ” το Αιγαίο και όχι το ελληνικά αεροσκάφη πάνω από τους Αγίους Τόπους, που κακώς κατέχουν οι σιωνιστές;

 • Zeno_of_Citium

  Όταν το καθεστώς τζέφφρυ – χρυσοχοΐδη (π” ανάθεμά τους τρις!) επέβαλε να ταυτοποιηθούν, επ” απειλή διακοπής, τα καρτοκινητά, οι σανοφάγοι έχαψαν το παραμύθι ότι δεν έγινε τούτο για φακέλλωμα, αλλά για να καταπολεμηθεί η εγκληματικότης. Τώρα, κοντά 10 χρόνια αργότερα, η ελάς (-εάμ) δεν βρίσκει ποιος ανήρτησε το ψέμμα ότι οι ταταροβουλγαρόγυφτοι των σκο(ρ)πίων θ” άνοιγαν τάχα τα σύνορα. Είναι το σιωνιστικό – ισλαμιστικό – εαμοβουλγαρικό τόξο, ηλίθιε!

 • Zeno_of_Citium

  νεομπολσεβίκοι συριζαίοι, φιλελέρες του laissez faire, laissez passer και λαθρο-ισλάμια ταυτίζονται: θέλουν ανοιχτά σύνορα και ελεύθερη διακίνηση προσωπάτων και κεφαλαίων. Οι τελευταίοι μάλιστα νομίζουν πως έχουν δικαίωμα να πάνε σε όποια χώρα γουστάρουν! Και αν εμποδιστούν ακόμη και στο ξέφραγο αμπέλι, όπως μας κατήντησε το σιωνιστικό – ισλαμιστικό – εαμοβουλγαρικό τόξο που κυβερνά, θεωρούν πως δικαιούνται να κλείνουν δρόμους και σιδηροδρομικές γραμμές! Και όλ” αυτά, γιατί μερικοί νομίζουν πως το κάθε αϊλάν τσογλάν έχει μεγαλύτερη αξία από την φύλαξη των ιερών συνόρων της Πατρίδος! Δυστυχώς για “μας, οι αρκουδιαραίοι βούλγαροι σκο(ρ)πίων δεν σκαμπάζουν από τέτοια.

  Αλλά δεν ανησυχώ: το τόξο θα τους δώσει Ελληνική Σημαία και ιθαγένεια, και το πρόβλημα…. πάει! Ο μόνος φόβος είναι ο εθνικισμός, η Ακροδεξιά και… να μην χαιρετήσει κανείς δι” ανατάσεως της δεξιάς.

 • Zeno_of_Citium

  Τους γερμανούς εισβολείς τους αντιμετώπισαν οι πρόγονοί ΜΑΣ στην γραμμή του.. μοναρχοφασίστα Εθνάρχου Ιωάννου Μεταξά.
  Το ακούσατε, ρεμάλια και προδότες του δημοκρατικού τόξου, που πουλήσατε την Μακεδονία στα στους αρκουδιαραίους, στα βουλγαροσπέρματα σκοπίων; Σκασμός λοιπόν, κοπρόσκυλα!

 • Zeno_of_Citium

  Δεν συνηθίζω να σχολιάζω τα λεγόμενα του τενεκέ ξεγάνωτου, του μοσχαρομάτικου βοδιού – του κούλη ντε! – αλλά τα 2 μέτρα και 2 σταθμά βγάζουν μάτι. Τώρα που δήλωσε σε συνέντευξη ότι το τσιπροτσόγλανο αντήλλαξε την Μακεδονία μας με τις συντάξεις, παριστάνοντας λόγω προεκλοιγικής περιόδου τον Μακεδονομάχο, τα καθεστωτικά βοθροκάναλα δεν τον λένε ακραίο. Οι Εθνικιστές το λέμε από την πρώτη στιγμή, αλλά εμείς δεν είμαστε απόφοιτοι του hayvanard, βλέπεις.

 • Zeno_of_Citium

  Όσοι σήκωσαν τα όπλα κατά της Πατρίδος με κίνητρο τα ρούβλια, δεν τό “χουν σε τίποτα να το επαναλάβουν χάρη στα δολλάρια και στα ευρώ. Οι μισέλληνες αριστεροί, ανέκαθεν προδότες και δοσίλογοι, ανέκαθεν αργυρώνητοι και ξενοκίνητοι. κουκουέδες, αναρχοβλαμμένοι και συριζαίοι = οι καλλίτεροι έμμισθοι υπάλληλοι του σόρος και κάθε σιωνιστή.

 • Zeno_of_Citium

  Aμετανόητοι εγωιστές και καταστροφικοί βενιζελικοί. Παρέδωσαν την μόλις ελευθερωθείσα ανατολική Μακεδονία και Θράκη στους Βουλγάρους το 1913, και μετά, το 1915, θυμήθηκαν την Βουλγαρική κατοχή και απειλή, οι αδίστακτοι αλιτήριοι!

  Την προδοτική ρήση του Βενιζέλου ότι δεν βαστιέται η δυτική Θράκη χωρίς ενδοχώρα (άρα πρέπει ν” αποδοθεί στην Βουλγαρία!!!) την ασπάζονται. Το ότι η περικυκλωμένη ζώνη γύρω από την Σμύρνη δεν ήταν βιώσιμη διαφωνούν! Τί να πει κανείς; Με ανθρώπους που πίστεψαν τον τρισκατάρατο ντονμέ ελευθέριο βενιζέλο και θεωρούν τον απαίσιο εκείνο προδότη ως… Ηγέτη και Εθνάρχη (!!!) είναι αδύνατον να γίνει λογική συζήτηση.

  • Αμφιπολίτης Μαίανδρος

   Ζήνων φίλε μου δεν γίνεται να χαθούμε, γι’αυτό σε παρακαλώ,
   άσε τους εγωϊσμούς…

   • Zeno_of_Citium

    Δεν χανόμαστε, αν δεν το θέλει ο Θεός. Οι άλλοι ας μηρυκάζουν την δουλοπρέπειά τους, και ας ονομάζουν τον ράμα ναζί (!!!), και τα γυφτοβουλγαροσκόπια με ελληνικό όνομα (τάχα μου αμετάφραστο, λες και έχει καμμιά διαφορά). Μέχρι εκεί φτάνει το μυαλό τους και ο εγωϊσμός τους.

    • Αμφιπολίτης Μαίανδρος

     Καιρός να επιστρέψεις… δεν γίνεται να μην ακούγεται η άποψή σου,
     διότι ακριβώς τώρα πρέπει να κάνεις αγώνα και να ακουστείς για την Μακεδονία.
     Με το να θυμώνεις και να παραιτείσαι, δεν κάνεις απολύτως τίποτα, αντιθέτως αφήνεις ελεύθερο το πεδίο στους άλλους.
     Σε παρακαλώ…

     • Zeno_of_Citium

      Θα το σκεφτώ σοβαρά, επειδή το ζητάς, εσύ, Μαίανδρέ μου.

     • Αμφιπολίτης Μαίανδρος

      Αντε επιτέλους! Δεν βλέπω την ώρα!!!!
      Η απουσία σου είναι αισθητή….

     • Αμφιπολίτης Μαίανδρος

      Αντε περιμένω.

     • Zeno_of_Citium
     • Αμφιπολίτης Μαίανδρος

      Χαίρομαι φίλε μου και ευχαριστώ και τον παλιό συνσχολιαστή Θάνο Τάκη, τον οποίο έχουμε χάσει εδώ και πολύ καιρό.
      Εύχομαι να είναι καλά και θα ήθελα να τον ξαναδώ στο Μακ, διότι ήταν από τους πιο σοβαρούς σχολιαστές.
      Αν μας διαβάζει, αν θέλει ας μας απαντήσει…

   • Zeno_of_Citium

    Μαίανδρε, σε χάσαμε εδώ και μέρες. Ανησυχούμε. Όλα καλά;

   • Zeno_of_Citium

    https://uploads.disquscdn.com/images/2b5b8ed75f1c87a4e24f57f47077bbf6336c9245ae4587c130962286671309ce.jpg
    https://uploads.disquscdn.com/images/f06f5bf59e1ac9bcccdc770e3e10a77e7b73649e31468db9f780a1a682745c86.jpg

    https://makpress.blogspot.com/2018/12/blog-post_182.html

    Στέλνω τις φωτογραφίες με τις απειλές του τζιχαντιστή σχολιαστή, του καθάρματος που είναι ισλαμοτσολιαδάκι αλλά είχε το ψευδώνυμο «Ελληνάκι».

    Φυσικά, δεν έσβησα τις απαντήσεις προς εκείνο το συκοφαντικό άθλιο υποκείμενο. Απλώς δεν φαίνονται επειδή το αγαπητό Makpress δεν χρησιμοποιεί πλέον το disqus. Aν το επαναφέρει, θα ξαναφανούν!

    • Αμφιπολίτης Μαίανδρος

     Σ’ευχαριστώ.
     Υποπτεύομαι, ότι αυτό το <> πρέπει να είναι αυτός ο άθλιος βρωμόστομος <> που δεν σχολιάζει πλέον εδώ και καιρό.
     Ισχυριζόταν ότι ήταν στρατιωτικός, αλλά δεν το πιστεύω, διότι ακόμα και αριστερός και αχρείος να είναι κάποιος, στον στρατό αποκτά ηθική και πατριωτισμό και αυτός δεν τα είχε.
     Κι εμένα με είχε απειλήσει και σαν Χρήστος αν θυμάσαι, επειδή έγραφα κατά των λάθρο, τους οποίους στήριζε με θέρμη, τότε που δεν είχαν εισβάλει κατά χιλιάδες και πολύ θα ήθελα να ξέρω τώρα τι λέει που πλέον κοντεύουμε να γίνουμε ισλαμική χώρα.
     Οπως και το αλβανοτσολιαδάκι.
     Μη χαθούμε φίλε μου καλέ.

     • Zeno_of_Citium

      Δεν αποκλείεται να ήταν και το ίδιο σκουπίδι, ποιος ξέρει; Μπορεί και να ψόφησε ή να κλείστηκε σε κανένα γηροκομείο – τρελλάδικο γι” αυτό δεν γράφει πλέον, γιατί και παιδιά να είχε, δεν θα τους έδωσε αγωγή για να σέβονται τον έστω παράφρονα πατέρα τους…

      Δεν χανόμαστε, σε διαβάζω πάντα με ευχαρίστηση στο Makpress έστω και μέσω Google, κι ας μην έχει την αμεσότητα του disqus και μάλιστα χωρίς αναμονή για έγκριση…

      Μόνον μην ασχολείσαι με τους σκουπιδοκέφαλους σαν το karilao – δεν αξίζει τον κόπο να χαλάς την ζαχαρένια σου για εντελώς καμμένα, μίζερα ανθρωπάκια. Κρίμα πάντως γιατί έκανε και τον Πόλυ σαν τα μούτρα του. Αλλά τί να κάνουμε, θα το ξεπεράσουμε και αυτό!

      Καλό και ευλογημένο υπόλοιπο Κυριακής!

     • Αμφιπολίτης Μαίανδρος

      Ελπίζω κάποια στιγμή να ξανανοίξουν το ντίσκας.
      Ο σχολιαστής που έχει σαν αβατάρ αυτό του peet, ειχε αναρτήσει σχόλιο του Πόλυ προς τον καρίλαο, τότε που τσακωνόταν και τον προκαλούσε άγρια, τόσο που ο Πόλυς τον είχε απειλήσει, ότι θα του κάνει μήνυση.
      Του είχε γράψει τότε ο Πόλυς, ότι προσπαθεί να χειραγωγήσει τους άλλους και να τους κατευθύνει εκεί που αυτός θέλει και τελικά, έπεσε και αυτός στα πλοκάμια του καρίλαου και αυτό του το θύμησε ο σχολιαστής, αλλά δυστυχώς δεν το αποθήκευσα, τον είχα ρωτήσει κάποια στιγμή να το ξαναρτήσει, αλλά δεν μου απάντησε.
      Τα λέμε αγαπημένε μου Ζήνων.

     • Zeno_of_Citium

      https://makpress.blogspot.com/2020/07/blog-post_46.html
      Σάμπι είναι το σάμπι μιωνή και Μπίμπι εἶναι το μπέντζαμιν νετανυάχου.

      Εννοείται ότι οι σκευωροί θα κάνουν το παν για να πάει η τουλουπάκη φυλακή και να γλυτώσουν οι ίδιοι από το ξεμπρόστιασμα και δευτερευόντως, από σπόντα, ο γκαβότρελλος αντώνης τομαράς τους.

     • peet14

      Xρόνια πολλά και με υγεία

     • Αμφιπολίτης Μαίανδρος

      Ευχαριστώ… να είσαι καλά.

 • Zeno_of_Citium
 • Zeno_of_Citium

  O λόγος που οι εθνομηδενιστές σιωνιστόδουλοι φιλελέρες μισούν θανάσιμα τον Ασσάντζ είναι απλός: Εκών άκων, ο άνθρωπος αυτός δικαίωσε τους Εθνικιστές, που δεν μπορούν πλέον οι εξυπνάκηδες νεο-εποχίτες να μας χαρακτηρίζουν γραφικούς, συνωμοσιολόγους κ.τ.ό.. Γραφικοί και βώδια αποδεικνύονται (και από τα Wikileaks) οι ίδιοι.

 • Zeno_of_Citium

  Αφού θέλεις «λιγότερο κράτος», λιγδιάρη φιλελέρα, γιατί παραπονιέσαι που εοπυυ = ανύπαρκτη περίθαλψη;

 • Zeno_of_Citium

  Επί κατσικοπόδαρης τριανδρίας (των κwλοπαίδων της αντεθνικής αμύνης βενιζέλου, κουντουριώτη, δαγκλή) κάηκε η Θεσσαλονίκη, επί κατσικοπόδαρου ζιγκολό μ̶α̶κ̶ρ̶ό̶ν̶ κοντόν, κάηκε η Παναγία των Παρισίων.

 • Zeno_of_Citium

  Όσο για τα 23/χρονα γερμανοτσογλάνια του νάτο που κατέβασαν την Ελληνική Σημαία και ύψωσαν στην θέση της το κουρελόπανο της βαϊμάρης, τους εύχομαι μακροημέρευση σ” ένα καροτσάκι σαν του ψυχή τε και σώματι αναπήρου σώυμπλε.

 • Zeno_of_Citium

  Oι νουΔΟΥΛΟΙ είναι τόσο σταλινόφρονα μιάσματα και ανδράποδα, που και τον αρχηγό του ρουφίκωνα να κατεβάσει ο κούλης για υποψήφιο είναι ικανοί να τον υποστηρίζουν λέγοντας πως ψηφίζουν νουΔΟΥΛΑ για να… φύγει ο σύριζας.

 • Zeno_of_Citium

  Κολοκυθοϊός – καθηγήτρια αθηνά λινού: Μάσκα παντού εκτός από το… κολύμπι (χθεσινή δήλωση).
  Οι άνθρωποι είναι τρελλοί. Όχι ό,τι κι ό,τι τρελλοί, απλά λοξοί, τρελλοί light. Βγάζουν αφρούς απο το στόμα, stark raving mad που λένε κι οι γιάνκηδες, δηλαδή completely wildly insane.

  Κλεμμένο από ανώνυμο σχολιαστή, αλλά ισχύει στο ακέραιο!

  • peet14

   Καλημέρα ,μην με μπλέκεις σε ιστορίες που δεν με αφορούν .
   Στο γράφω ξεκάθαρα .
   Κατανοητό ;

   • Zeno_of_Citium

    Για να μην σε μπλέκω, ποιο είναι το ψευδώνυμό σου στο Google; Δεν είναι το ptolemaios;

    • peet14

     Οπως βλέπεις όταν γράφω βάζω απο κάτω το peet14

anthea banner 920X100_02

info@komistes.gr

ΘΑΝΟΣ ΤΑΚΗΣ

«
»

ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΚΑΛΑΜΙΤΣΗΣ

«
»

ΒΛΑΣΗΣ ΓΩΓΟΥΣΗΣ

«
»