Δομές, αξιολόγηση, μεταρρυθμίσεις και φορολογικός πολιτισμός – Του Σωτηρίου Καλαμίτση

Νέες λέξεις για την καθημερινή συνεννόησή μας. Οι πρόσφυγες θα μεταφερθούν σε «δομές». Οι όροι «στρατόπεδο συγκέντρωσης», «καταυλισμός» κ.λπ. ηχούν παράξενα και παραπέμπουν σε άλλες εποχές. Ωραία. Οι όροι «κέντρο φιλοξενίας» ή «εγκαταστάσεις» σε τί ενοχλούν;    

Μέχρι προ τινος τη ζωή μας ταλάνιζαν τα «ισοδύναμα». Τώρα κυριαρχεί η «αξιολόγηση». Να τελειώνουμε γρήγορα με την αξιολόγηση, μη μας πάρει το καλοκαίρι με την αξιολόγηση κ.λ.π. Αλήθεια, τί είναι αυτό που αξιολογείται; Προφανώς η θέσπιση νέων μέτρων φορολογικών και ασφαλιστικών. Αν βρεθούν ισοδύναμα, τα μέτρα θα είναι ηπιότερα. Αντικαταστήσαμε λοιπόν τα «ισοδύναμα» με την «αξιολόγηση» των ισοδύναμων.

Για μεταρρυθμίσεις δεν μιλάει κανείς. ΄Η μάλλον όλοι μιλάνε, αλλά δεν διευκρινίζουν τί εννοούν. Διαβάζω π.χ. ανάρτηση του καθηγητή Επ. Πανά, ο οποίος επισημαίνει ότι ο στόλος της «Ολυμπιακής Αεροπορίας», η οποία εκτελέσθηκε το 2008, σκουριάζει στο Ελ. Βενιζέλος. Εκατομμύρια ευρώ από τον μόχθο του λαού σαπίζουν. Ποιος  να ενδιαφερθεί, αφού μέλημα όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων είναι η αύξηση των φόρων, για να μη γίνει περιστολή των δημόσιων δαπανών, κυρίως δε της σπατάλης του Δημοσίου, και να μπορούμε να διορίζουμε τους επιτυχόντες σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το 1997;

Ακούω  τελευταία στο ραδιόφωνο ένα νεαρό συνάδελφο [Διονύσιος Ρίζος, αν δεν κάνω λάθος] και τον θαυμάζω: ξέρει απ’ έξω και ανακατωτά το συνταξιοδοτικό. Ρωτούν ακροατές για την περίπτωσή τους και ο συνάδελφος απαντά εν ριπή οφθαλμού. Δεν θαυμάζω, όμως, μόνον τις γνώσεις του συναδέλφου και την ευχέρεια και αμεσότητα, με τις οποίες απαντά. Θαυμάζω [τρόπος του λέγειν] και τον λαβύρινθο που αποκαλείται «ασφαλιστικό» μέσα στον οποίο κινείται ο συνάδελφος με θαυμαστή ακρίβεια και ταχύτητα. Πρέπει να είσαι ειδικός του ειδικού για να δαμάσεις αυτόν τον κυκεώνα. Παράδειγμα: έχω 25 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας, 10 εκ των οποίων στο ΤΕΒΕ και 15 στο ΙΚΑ, είμαι άνεργη χήρα και έχω ένα ανήλικο τέκνο. Πότε μπορώ να πάρω σύνταξη γεννηθείσα το 1970; Μπορώ να εξαγοράσω πλασματικά χρόνια; Για πραγματική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού ούτε λόγος. Ακόμη και η 35ετία, την οποία θέσπισε το 1965 ο Παπανδρέου και με την οποία ζήσαμε μισόν αιώνα απείρου κάλους πελατειακού κράτους, πήγε περίπατο, για να βολευτούν όλες οι συντάξεις που δόθηκαν με ελάχιστα χρόνια εργασιακού βίου. Να μη μιλήσω για όσους διορίσθηκαν στην προαναφερθείσα «Ολυμπιακή Αεροπορία» και βγήκαν στη σύνταξη  στα 45 μαζί με παχυλά εφάρπαξ.   

Και στη συνέχεια έρχεται ο αρχιπαπατζής της κυβέρνησης Παπαροτρύφων ο Μεγαλοεπής και μιλάει για νέο «φορολογικό πολιτισμό». Αυτός που θα μεταρρύθμιζε το φορολογικό σύστημα, ώστε να γίνει δικαιότερο και προ πάντων απλούστερο. Έπρεπε ήδη από τον Φεβρουάριο να έχουμε υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για το 2015, αλλά ακόμη τίποτε. Και ξέρετε γιατί; Διότι ψάχνουν να βρουν πώς, στην περίπτωση του συμφώνου συμβίωσης ομοφύλων, θα χαρακτηρίσουν τον ένα και πώς τον άλλον «συμφωνούντα». Στην περίπτωση των έγγαμων ή των ετερόφυλων που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης τα πράγματα είναι απλά. Με τους ομόφυλους, όμως τι γίνεται;  Και τούτο, διότι ένας εκ των δύο πρέπει να είναι ο υπόχρεως για τον φόρο, έστω και αν τα εισοδήματα του ζεύγους [έγγαμων, ετερόφυλων, ομοφύλων*] φορολογούνται ξεχωριστά. Μεγάλη σπαζοκεφαλιά ρε πούστη μου.

Και τα λέει όλα αυτά ο Τρύφων την ώρα που κάτω από τη μύτη του μία εφοριακός έχει υπεξαιρέσει € 7,2 από το Δημόσιο με την απλή μέθοδο της πλαστογραφίας. Ναι ρε φούστη μου. Πιο απλά δεν γίνεται.    

Και να σκεφτεί κανείς ότι ο Παπαροτρύφων ήταν αρχισυνδικαλιστής. Δηλαδή, έπρεπε να κατέχει το φορολογικό όσο κανείς άλλος και να είναι σε θέση να κλείσει όλες τις τρύπες τάχιστα.

Αλήθεια ρε παλλουκάρια, τί κάνατε με εκείνη την πώληση των καταπατημένων δημόσιων εκτάσεων που θα έλυνε ένα πρόβλημα που χρονίζει από το 1955 και θα απέφερε έσοδα στο Δημόσιο, ώστε να αποτραπεί η περικοπή των συντάξεων;        

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113768316

Σώτος

*Μόλις τώρα παρατήρησα ότι γράφοντας «ομοφύλων» δεν παραπονέθηκε το σύστημα για λάθος γραμματικό. Γράφοντας, όμως, «ετεροφύλων», το σύστημα παραπονέθηκε. Έγραψα «ετερόφυλων» και το πρόβλημα λύθηκε. Ομοφύλων, λοιπόν, και ετερόφυλων. Πρόκειται, προφανώς, για την νέα γραμματική του κ. Φίλη.

 

Αν θέλετε να διαβάσετε άλλα άρθρα του Σωτηρίου Καλαμίτση,
τα βρίσκετε εδώ.

 

ansasaresekoinopoihsteto001

anthea banner 920X100_02

info@komistes.gr

ΘΑΝΟΣ ΤΑΚΗΣ

«
»

ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΚΑΛΑΜΙΤΣΗΣ

«
»

ΒΛΑΣΗΣ ΓΩΓΟΥΣΗΣ

«
»