Και πώς να μην ζηλέψεις τους Ναζί… – Του Θάνου Τάκη

Είπε και δεν έκανε. Προγραμμάτισε και δεν έπραξε. Έταξε και σφυρίζει κλέφτικα, τι λέξη κι αυτή! Στιγμάτιζε και τώρα ξεβάφει μ’επιδέξια σχόλη τα στίγματα. Πλέον, η κυβέρνηση δεν θέλει να θυμάται, θέλει να διαγράψει. Συναφώς, δεν θέλει να της υπενθυμίζεται. Τίποτε. Μα τίποτε! Εκνευρισμένοι, οι κυβερνητικοί βουλευτές νιώθουν την πίεση της δικής τους αναξιοπρεπούς στάσης, ή παραμυθίας, κατ’άλλους, με την χλευαστική επανάληψη των πάλαι ποτέ εκατονογδονταμοιρίτικων διακεκηρυγμένων.

Χαρακτηριστικές οι υπενθυμίσεις στο σχετικό άρθρο του κ. Καλαμίτση. Είναι και το ρημαδοΐντερνετ τόσο πρόσφορο και άμεσο στην επαναφορά της μνήμης…

Ευτυχώς (για το ίδιο) την περιπαικτική γλώσσα βγάζει το διαδίκτυο. “Ευτυχώς”, επειδή δεν διακρίνεται από φυσική μορφή, καλώδια, χωνί και κόρνα, μαγνήτη και αντηχείο.

Διότι αν είχε, δεν αποκλείεται να κροτάλιζαν θυμωμένα πυροβόλα και να ζούσαμε στιγμές σαν εκείνες της 27ης Ιανουαρίου του 1940, στο Δυτικό Μέτωπο.

Περιγράφει στο επίκαιρο ημερολόγιό του ο Αμερικανός ανταποκριτής William Shirer:

«Ψευτοπόλεμος. Οι ανταποκρίσεις από το μέτωπο ασχολούνται αποκλειστικά με τον τρόπο που γερμανικά πολυβόλα επετέθησαν κατά των γαλλικών μεγαφώνων!

Φαίνεται ότι στο μέτωπο κατά μήκος του Ρήνου οι Γάλλοι μεταδίδουν μερικές φωνοληψίες, που οι Γερμανοί λένε ότι προσβάλλουν προσωπικά τον Φύρερ.

«Οι Γάλλοι δεν αντελήφθησαν», λέει το DΝΒ, με την πλήρη έλλειψη χιούμορ που κάνει τους Γερμανούς τόσο αστείους, «ότι μία κριτική εναντίον του Φύρερ θα ήταν αμέσως απορριπτέα από τα γερμανικά στρατεύματα».

Έτσι οι Γερμανοί άνοιξαν πυρ κατά των γαλλικών μεγαφώνων στο Αλτενχάιμ και το Μπράιζαχ.

Στην πραγματικότητα, μαθαίνω από ανθρώπους του στρατού ότι οι Γάλλοι μετέδιδαν φωνοληψίες προηγουμένων λόγων του Χίτλερ, που κατηγορούσαν το μπολσεβικισμό και τους Σοβιετικούς…»

Πόσο πιο απλά και άμεσα διορθώσιμα ήταν τα πράγματα στο παρελθόν, κυβερνητικέ βουλευτή μου!

Και πώς να μην ζηλέψεις τους Ναζί…

Θάνος Τάκης

 

Το σχετικό απόσπασμα μπορείτε να διαβάσετε στο βιβλίο BERLIN DIARΥ: The Journal of a Foreign Correspondent του Γουίλιαμ Σίρερ, το οποίο θα βρείτε εδώ.

 

 Αν θέλετε να διαβάσετε άλλα άρθρα του Θάνου Τάκη,
τα βρίσκετε εδώ.

 

ansasaresekoinopoihsteto001

  • Σωτήριος Καλαμίτσης

    Ωχ!

anthea banner 920X100_02

info@komistes.gr

ΘΑΝΟΣ ΤΑΚΗΣ

«
»

ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΚΑΛΑΜΙΤΣΗΣ

«
»

ΒΛΑΣΗΣ ΓΩΓΟΥΣΗΣ

«
»