Καταρρέει η «Πρωτοβουλία» του Μπουτάρη

Πιο τεταμένη από ποτέ είναι η κατάσταση στο εσωτερικό της Πρωτοβουλίας του Γιάννη Μπουτάρη. Ο νέος εμφύλιος έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον Δήμαρχο και μερίδα των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας, ενώ διακριτή στάση κρατά και Πρόεδρος του ΔΣ, Π. Αβραμόπουλος. Κρίσιμη αναμένεται η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αύριο, Δευτέρα.

Το μοντέλο της διοίκησης Μπουτάρη έχει δυσαρεστήσει εδώ και καιρό στελέχη της Πρωτοβουλίας, τα οποία δε διστάζουν να εκφράσουν τη διαφωνία τους και δημόσια, ειδικά μετά τον Μάιο του 2014, που κερδήθηκε για δεύτερη φορά ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Ο Γιάννης Μπουτάρης μετά από ένα πολυήμερα ταξίδι στις ΗΠΑ επέστρεψε αποφασισμένος να δώσει ένα τέλος στον εσωτερικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει. «Όποιος έχει αντίρρηση με τις βασικές πολιτικές κατευθύνσεις της διοίκησης, εφόσον φοράει παντελόνια, μπορεί πολύ απλά να παραιτηθεί. Παιδιά, σε όποιον αρέσει…» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης σε τοπική εφημερίδα.

Σε συνέντευξη του σε ραδιοφωνικό σταθμό της πόλης ο κ. Μπουτάρης χαρακτήρισε ανέντιμη την «καμαρίλα», τονίζοντας μεταξύ άλλων:

«Αυτοί οι κύριοι που δημιουργούν τα προβλήματα, δεν έρχονται στην δημοτική ομάδα να πουν τη θέση τους καθαρά. Μπροστά στην τηλεόραση στο Δημοτικό Συμβούλιο, τότε δημιουργούν προβλήματα. Μέσα στη δημοτική ομάδα μπορούμε να σκοτωθούμε όσο θέλουμε, αλλά προς τα έξω όταν διαφωνείς με βασικές θέσεις, ή όταν δημιουργεί πρόβλημα εκ του μη όντως, τότε παραιτείσαι. Δεν μπορείς να είναι αντιπολίτευση μέσα στην ίδια την ομάδα».

Ο Δήμαρχος φωτογραφίζει ανοιχτά πλέον τον άλλοτε έμπιστο συνεργάτη του και πρώην αντιδήμαρχο, Κωνσταντίνο Ζέρβα, καθώς επίσης και τους κατά καιρό διαφωνούντες Ανδρέα Κουράκη, Στέλιο Λιακόπουλο, Γιώργο Αρβανίτη και Λάζαρο Ζαχαριάδη.

Η παράταξη της Πρωτοβουλίας έχει συνολικά 29 εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους. Πόσους «ελέγχει» και με πόσους μπορεί να συνεργαστεί όμως ο Γιάννης Μπουτάρης;

Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές πως ο Δήμαρχος συνεχίζει τον συγκεντρωτικό τρόπο διοίκησης του Δήμου, αφαιρώντας πολύ εύκολα αρμοδιότητες και θέσεις από τους διαφωνούντες, και ενισχύοντας ταυτόχρονα τους πιστούς στο σχέδιο του δημοτικούς συμβούλους και αντιδημάρχους.

Δεν είναι τυχαίο πως το τελευταίο διάστημα ο κ. Μπουτάρης έχει τοποθετήσει σε θέσεις αντιδημάρχων ανθρώπους που στηρίζουν εν λευκώ τις επιλογές του, παρά τις διαρροές που έδινε στον Τύπο την περίοδο των Χριστουγέννων, οι οποίες έκαναν λόγο για διευρυμένο ανασχηματισμό.

Διαφωνούντες και μη πάντως έχουν το βλέμμα τους στις εκλογές του 2019, καθώς ο Γ. Μπουτάρης δεν έχει αποσαφηνίσει αν θα διεκδικήσει για Τρίτη φορά ο ίδιος τον Δήμο. Η θέση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης είναι πολυπόθητη, και οι προσωπικές βλέψεις των στελεχών τις Πρωτοβουλίας όσο περνάει ο καιρός πληθαίνουν.

«Θα συνεχίσω να είμαι Δήμαρχος όσο αντέχω. Είχα πει μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι θα είμαι Δήμαρχος μέχρι τα 100. Μάλλον πρέπει να το πω σοβαρά για να σταματήσουν οι σαχλαμάρες» σημείωνε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτάρης σε πρόσφατη δήλωση του.

Στην όχθη των διαφωνούντων όμως φαίνεται πως επιχειρεί να περάσει και ο άλλοτε σταθεροποιητικός παράγοντας, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, που από τις δημόσιες τοποθετήσεις του ασκεί κριτική στον τρόπο διοίκησης του Δήμου.

Πιο πρόσφατη από όλες η ανάρτηση του στο facebook στην οποία σημείωνε χαρακτηριστικά πως «Χρειάστηκε να καταβληθεί μεγάλο προσωπικό κόστος, κόπος και χρόνος πολύς, ώστε να επέλθει η αλλαγή στο Δήμο Θεσσαλονίκης το 2010. Χρειάζεται, όπως φαίνεται, πολύ λιγότερος κόπος για να διαλυθεί ό,τι κατακτήθηκε.  Οι νοούντες, νοείτωσαν !».

Οι «αντάρτες» της Πρωτοβουλίας

Το τελευταίο διάστημα ο πρώην αντιδήμαρχος και πρώην πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Κωνσταντίνος Ζέρβας έχει σκληρύνει τη στάση του απέναντι στη διοίκηση, ενώ το ποτήρι ξεχείλισε μετά τη συμμετοχή του σε τραπέζι με την συμμετοχή δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης αλλά και συνδικαλιστών του Δήμου.

Απαντώντας στην επίθεση που δέχθηκε από τον Γ. Μπουτάρη, ο οποίος του ζήτησε δημόσια να παραιτηθεί από τη θέση του δημοτικού συμβούλου, ο Κ. Ζέρβας σε μια προσεκτική του δήλωση σημείωνε πως «Εκλέχθηκα δημοτικός σύμβουλος του δήμου Θεσσαλονίκης το 2010 και στη συνέχεια το 2014, με στόνο να φανώ χρήσιμος στην πόλη, να υπηρετώ τους πολίτες και να εργάζομαι για την βελτίωση της καθημερινότητας. Αυτοί οι στόχοι ήταν πάντοτε η προτεραιότητα μου. Παραμένω σταθερά προσηλωμένος στις αρχές και τις αξίες που υπηρετούν το όραμα μου για την πόλη που θέλουμε να ζούμε. Αυτό κλήθηκα να κάνω και αυτό θα συνεχίσω να κάνω. Σήμερα και αύριο. Αυτό προσδιορίζει άλλωστε την εντιμότητα και τη συνέπεια, σε λόγους και πράξεις».

Πρόσφατα, μιλώντας στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 93,4 ο κ. Ζέρβας δήλωσε πως «η διοίκηση χωλαίνει», και πως «καλή είναι η διπλωματία των πόλεων, είναι εύκολο να κάνει κάποιος δηλώσεις για τον Τραμπ και την Κλίντον αλλά υπάρχουν και τα ζητήματα της καθημερινότητας  που θέλουν λύση», ενώ σημείωσε πως ο ίδιος έχει να μιλήσει με τον Γ. Μπουτάρη από τον Σεπτέμβριο του 2015.

Βασικός εσωτερικός «εχθρός», πριν ακόμα τις εκλογές του 2014, ο άλλοτε κορυφαίος αντιδήμαρχος και στέλεχος της παράταξης, Ανδρέας Κουράκης, ο οποίος μετά από μια σειρά συγκρούσεων με τον Δήμαρχο, παύτηκε από αντιδήμαρχος αστικού σχεδιασμού. Από τότε έχει επιλέξει την ενεργή συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση από τα μπροστινά έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πρόσφατα μιλώντας στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 93,4 ο κ. Κουράκης έκανε λόγο για πολιτικές αμφιλεγόμενης αποτελεσματικότητας οι οποίες ακολουθούνται από τη διοίκηση, ενώ ερωτώμενος για το ποιος φταίει για την κακή λειτουργία και κατάσταση της διοίκησης, απάντησε χωρίς δεύτερη σκέψη πως «ο Δήμαρχος φταίει για όλα».

Στους «αντάρτες» προστέθηκε πρόσφατα και ο δημοτικός σύμβουλος Στέλιος Λιακόπουλος, για τον οποίο ο Δήμαρχος θεωρεί ότι αντιδρά γιατί δεν έγινε αντιδήμαρχος. Απαντώντας ο ίδιος στον Γ. Μπουτάρη σημείωσε μεταξύ άλλων πως «ο Δήμαρχος μας θέλει σκυλάκια του με φίμωτρο και διακοσμητικές γλάστρες».

Συγκεκριμένα ο κ. Λιακόπουλος δήλωσε: «Με έκπληξη πληροφορήθηκα την συνέντευξη του Δημάρχου που στρέφεται και εναντίον μου και νιώθω πλήρη απογοήτευση για την διολίσθηση του σε επίπεδο καμαρίλας. Ουδέποτε διεκδίκησα θέση Αντιδημάρχου όπως αναφέρθηκε. Τις απόψεις μου για τον τρόπο διοίκησης με τους μόνιμους αυλικούς του και δη στο θέμα των διαγωνισμών τις εξέφρασα στην δημοτική ομάδα,στο δημοτικό συμβούλιο και με επιστολή μου στο γραφείο του. Γνώμονα των πράξεων και λόγων μου είναι η αξιοπρέπεια μου και ο σεβασμός στον εαυτό μου και στους πολίτες που με εξέλεξαν. Λυπάμαι ειλικρινά που ο Δήμαρχος μας θέλει σκυλάκια του με φίμωτρο και διακοσμητικές γλάστρες. Εγώ θα εξακουλουθώ να λέω ελεύθερα και κατα την κρίση μου τις απόψεις μου χωρίς αντιπολιτευτική διάθεση».

Ο τέως αντιδήμαρχος οικονομικών και δημοτικός σύμβουλος, Γιώργος Αρβανίτης, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ζήτησε την παραίτηση της σημερινής αντιδημάρχου οικονομικών, Γιούλης Ρανέλλα, εφόσον δεν μπορεί η ίδια να ανταπεξέλθει στα καθήκοντα της, ενώ ζήτησε να αναλάβει εκ νέου ο ίδιος την θέση.

Τέλος, ο δημοτικός σύμβουλος Λάζαρος Ζαχαριάδης, ο οποίος σε συνεδρίαση του ΔΣ, ενώ απουσίαζε ο Δήμαρχος στην Αμερική, υπέβαλε την παραίτηση του από τη θέση του προέδρου της επιτροπής βεβαίωσης καλής εκτέλεσης εργασιών της διεύθυνσης Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων, αφήνοντας αιχμές για τον τρόπου που η διοίκηση διαχειρίστηκε τις πρόσφατες υποθέσεις των διαγωνισμών καθαριότητας, τις οποίες αφού αποκάλυψε η αντιπολίτευση, ερευνά η δικαιοσύνη.

 

ansasaresekoinopoihsteto001

  • posidon

    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

anthea banner 920X100_02

info@komistes.gr

ΘΑΝΟΣ ΤΑΚΗΣ

«
»

ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΚΑΛΑΜΙΤΣΗΣ

«
»

ΒΛΑΣΗΣ ΓΩΓΟΥΣΗΣ

«
»