«Μα, νεοδημοκράτης να ντουφεκάει νεοδημοκράτη;» – Του Θάνου Τάκη

Με ένα μικρό αλλά κορυφαία ποιοτικό πέρασμα από την ταινία-αναφορά του Παντελή Βούλγαρη στον Εμφύλιο «Ψυχή Βαθιά», ο Θανάσης Βέγγος συγκίνησε με το εξαιρετικό τρέμουλο στον τόνο της φωνής κι ακόμη περισσότερο με τα συγκινητικά λόγια του. Αποζητά τη σωρό του νεκρού εγγονού του, του μονάκριβου, την οποία αρνείται να παραδώσει ο ταξίαρχος, αναφέροντας ότι θα του αποδοθούν αρμοδίως στρατιωτικές τιμές καθώς έπεσε με δόξα. «Ποια δόξα!» κραυγάζει σκωπτικά ο παππούς του έργου. «Δεν είναι πόλεμος ετούτο που μας βρήκε, κ. Ταξίαρχε. Ντροπή είναι! Έλληνες να ντουφεκάνε Έλληνες;»

Αυτή η φράση φλασάρει στο νοητό εκράν της σκέψης με τα τελευταία νεοδημοκρατικά τεκταινόμενα. Παρκάρει παραφρασμένη στον τίτλο του παρόντος. Διότι περί εμφυλίου πρόκειται. Της πλέον ψυχοφθόρας και βάρβαρης μορφής πολέμου. Σε αυτόν κανείς δεν κρύβεται, δεν υφίσταται ουδετερότητα, δεν έχει θέση η λογική, κανείς δεν επιλέγει λευκό – υποχρεούται εκών άκων να λάβει θέση. Είναι ένας πόλεμος που καταργεί το δίπλα και το μαζί. Σε αυτόν υπάρχει μόνο το απέναντι.

Έτσι και στη σημερινή Νέα Δημοκρατία. Απόλυτη έχθρα. Όλοι εναντίων όλων και μερικών ακόμη. Το ντουφέκι έτοιμο, κελαϊδιστό κι ακούραστο. Πολεμοφόδια ένα σωρό – κι άμα τελειώσουνε δεν αποκλείεται να βγάλουνε το μολύβι κι από τις αρχαίες κολώνες.

Η συμπεριφορά του υπηρεσιακού προέδρου θα λογιζόταν ως διασκεδαστική αν δεν ήταν απλώς θλιβερή. «Να παραιτηθούν όλοι» ζητά, κι εκείνος σιγουράντζα τελευταίος. Ακόμη και ο Τζιτζικώστας ο οποίος μόλις πέρσι εκλέχτηκε από Μακεδόνες πολίτες κι όχι από κάποιο γαλάζιο Διευθυντήριο. Στάσου να το πω άλλη μία μπας και το καταλάβω: Ζητά να παραιτηθεί ο εκλεγμένος μέσα από διαδικασία δύο εκλογικών ημερών αιρετός της τοπικής αυτοδιοίκησης, επειδή ένας Παπαμιμίκος και μια φιλική στο πάλαι ποτέ γλαύκο χρώμα της εξουσίας εταιρεία κομπιουτεράδων αποδείχθηκαν μη χρήσιμοι δηλαδή άχρηστοι. Επειδή δεν έπραξαν αυτά που οι ίδιοι κατέγραψαν σε ένα συμφωνητικό το οποίο, ως άλλοι Χρυσοχοΐδηδες δεν διάβασαν ποτέ. Ή, χειρότερα, δεν τους ένοιαξε και ποτέ δεν έκαναν την δοκιμαστική λειτουργία που όριζε. Η κοσμολογία ξαναγράφεται: το χάος έχει γαλάζιο χρώμα.

Έχει κι άλλο. Ισχυρή φημολογία καταγράφει ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, για να παραιτηθεί (τελευταίος, είπαμε) επιπλέον ζήτησε την παραίτηση των πρωταγωνιστών της Γαλάζιας Λιμνοθάλασσας (και των sequel), όλων όσων χρησιμοποιούν γαλαζόπετρα, την ίδια την γαλαζόπετρα, όλων όσων πλέουν στον γαλάζιο Δούναβη, την ομότιτλη παρτιτούρα του Στράους, τον αποχρωματισμό της γαλάζιας φάλαινας, την επιστροφή από τις ακτές κάθε γαλάζιας σημαίας (με το κοντάρι της), την κατάσχεση όλων των φυλαχτών-γαλάζιων ματιών που παγανιστικά προφυλάσσουν από τη βασκανεία και κάθε κακό, το μαρκάρισμα του γαλάζιου καρχαρία με τον ιστορικό πυρσό του κόμματος κι όχι αυτή την χιπστερική αηδία του καπέλου της μάγισσας καθώς και τα πλήρη δικαιώματα από τον Γαλάζιο Άγγελο της Μαρλέν Ντίτριχ υπέρ αναξιοπαθούντων νεοδημοκρατών πρώην βουλευτών, ιδιότυπων παξιμαδοφάγων.

Μετά το περιστατικό το οποίο σημάδεψε και θα συντροφεύει στους αιώνες ως το απόλυτο πολιτικό ανέκδοτο το κόμμα της νυν αξιωματικής αντιπολίτευσης που κάλλιστα θα μπορούσε να υποβιβασθεί σε υπαξιωματική, το χάος του σύμπαντος (που χρωματίστηκε γαλάζιο) βρήκε θέση στα γραφεία της ΝΔ και τις ψυχές των οπαδών της.

Περαιτέρω, δεν το κρύβω ότι η υπόθεση είναι διασκεδαστική σχεδόν για το σύνολο των πολιτών που δεν τους δένει κάποιος ομφάλιος, συνεκτικός λώρος με το πληγωμένο Κόμμα, το γαλαζοαίματο, και το Κράτος, δηλαδή όσους δεν ορίζει το προσωπικό βόλεμα το οποίο τόσοι άλλοι, κομματικά φίλα προσκείμενοι, προσπαθούν να κρύψουν ή να κάνουν ότι δεν το θυμούνται και δεν τους αφορά, με τον ίδιο τύπο εκείνης της σπάνιας αμνησίας που φιλτράρει το έσχες σε αίσχος και επιλεκτικά κάνει συγκεκριμένους να ξεχνούν εκατομμύρια ευρώ σε αραχνιασμένους λογαριασμούς αλλά δεν πειράζει, σε ποιον από μας δεν έχει συμβεί κάτι παρόμοιο, κυρία Θεοδώρα μας, κι εγώ ξέχασα τον φούρνο μια φορά όταν ψήνονταν τυροπιτάκια και τα ΄καψα και δεν τα γευτήκαμε κι ένας θείος μου δεν πήρε το χάπι για την αρρυθμία και βασανιζόταν με ιδρώτες όλο το βράδυ κι άλλα πολλά τέτοια και ποιο να πρωτοθυμηθείς.

Έτι περαιτέρω, οι τυπικές και σοβαρές γαλανοστελεχάρες δεν κάνουν καν τον κόπο να διαβάσουν το έρμο, ολιγοσέλιδο καταστατικό τους. Ζητούν να φύγει ο πρόεδρος που δεν είναι κανονικός, εκλεγμένος δηλαδή, και να μπει, με την παιγνιώδη διαδικασία της πατροπαράδοτης κολοκυθιάς, το πρόσωπο της αρεσκείας της προσωπικής οπτικής τους. Η αδιαφορία για τους ορισμούς του ίδιου τους του καταστατικού δεν είναι τυχαία: οριοθετεί και περιγράφει με σαφήνεια τον ξεπεσμό ενός κόμματος που έχει γίνει παρεάκι: όλοι βλέπουν το λάθος, αλλά να μωρέ, αφού το είπε ο Κυριάκος και ο Κυριάκος είναι φίλος, μην το κάνεις θέμα. Από την άλλη, με την εφαρμογή των κανόνων, προσωρινός πρόεδρος πρέπει να οριστεί ο… Παπαμιμίκος! Τι να σου κάνω που η ελληνική γραμματική επιτρέπει την χρήση τριών τελειών, μόνο, στο τέλος μια πρότασης…

Και τέλος είναι και ο βολικός αφορισμός: εφόσον εσύ (δηλαδή εγώ) δεν είσαι μέλος και δεν ψηφίζεις Νέα Δημοκρατία, δεν δικαιούσαι δια να ομιλείς ούτε να κρίνεις. Τράτζικ και δεν το αντιλαμβάνονται! Αυτοί που δεν έχουν κανένα πρόβλημα, στον βωμό σκοπιμοτήτων, να εισπράττουν τρίευρα άνευ παραστατικού και αποδείξεως από περαστικούς του τελευταίου λεπτού και φίλους φίλων στην κορυφαία πράξη της εκλογής προέδρου, αποκλείουν με τσακαπίκο το δικαίωμα σε πολίτες να συζητούν για έναν φορέα που τόσο βολικά για τον ίδιο, χρόνια υδρεύεται από την γούρνα των Ελλήνων πολιτών της οποίας τον λογαριασμό ουδέποτε πλήρωσε ή πρόκειται να πληρώσει, όπως ήδη ενημέρωσε με αφασική χυδαιότητα ένας εκ των υποψηφίων προέδρων της, με τους λοιπούς να σφυρίζουν αδιάφοροι και αλλαχού ορώντες την Γαλάζια Ραψωδία, αν την γνωρίζουν.

Εμείς, μόνο, να μην μιλάμε.

Απέναντι, να βλέπουμε και να ακούμε τον αχό της μάχης.

Κι ο νεοδημοκράτης να ντουφεκάει νεοδημοκράτη.

Κανόνια μην περιμένετε.

Πλην το γνωστό, των δανείων, μόνο λιανοντούφεκα κυκλοφορούν, προσώρας, στα γαλάζια καπετανάτα.

 

 Αν θέλετε να διαβάσετε άλλα άρθρα του Θάνου Τάκη,
τα βρίσκετε εδώ.

 

ansasaresekoinopoihsteto001

 • Σωτήριος Καλαμίτσης

  Να γρονθοκοπηθούν, να ξεκατινιαστούν, να εξαφανιστούν, μήπως και δούμε άσπρη μέρα.

 • peet14.14

  Καλημέρα Θάνο ,δε πρόκειται ακριβώς περί εμφυλίου
  Ο ένας εκ των υποψηφίων δεν έχει σχέση με τη Ν.Δ καθότι προήλθε από κομματική μεταγραφή από άλλη κομματική ομάδα και κάκιστα συμμετέχει στη κούρσα διαδοχής [πέραν του εκπροθέσμου]
  Αλλά η όλη διαδικασία από τη πρώτη στιγμή ,γιατι απλά έγινε στο πόδι .
  Οταν παραβιάζεις τις καταστατικές αρχές ,τότε κάποια στιγμή θα βρεθείς αντιμέτωπος με τη πράξη αυτή και θα εισπράξεις το τίμημα Ακόμη και να γινότανε η εκλογή ,πιθανότατα πάλι θα είχαμε παρατράγουδα και διάσπαση
  Το χειρότερο όλων είναι ότι δε διαφαίνεται λύση

 • Βλάσης Γωγούσης

  » εφόσον εσύ (δηλαδή εγώ) δεν είσαι μέλος και δεν ψηφίζεις Νέα Δημοκρατία, δεν δικαιούσαι δια να ομιλείς ούτε να κρίνει ! » = ….ΌΛΑ τα λεφτά, η φράση αυτή τα λέει όλα !

anthea banner 920X100_02

info@komistes.gr

ΘΑΝΟΣ ΤΑΚΗΣ

«
»

ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΚΑΛΑΜΙΤΣΗΣ

«
»

ΒΛΑΣΗΣ ΓΩΓΟΥΣΗΣ

«
»