Οι απόντες σε διδάσκουν ν’ αφουγκράζεσαι – Του Θάνου Τάκη

Κανείς εκεί, άδεια τα έδρανα, αφωνία στην πιστοποίηση της παρουσίας. Απόντες εκείνη και οι λοιποί. Ο τέως πρωθυπουργός, κ. Κώστας Καραμανλής, τρομάρα του και δική μας, ο κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ο κ. Σταύρος Καλαφάτης, η κ. Έλενα Ράπτη, ο κ. Θεόδωρος Καράογλου. Όλοι οι Θεσσαλονικείς βουλευτές της ΝΔ. Όλοι* απόντες στην ονομαστική ψηφοφορία του νομοσχεδίου για το Σύμφωνο Συμβίωσης. Το 100% της Θεσσαλονίκης της Δεξιάς του Κυρίου βολικώς απουσίαζε.

Μάλλον θα είχε αχό θαλασσινό και φουσκοθαλασσιά και πολύ τους κούρασε, στην εργώδη προσπάθειά τους να ισορροπήσουν στις δύο βάρκες που καθένας τους πατούσε. Και δεν πρόκαμαν. Τη μια τη βάρκα σα να διέκρινα στα ξύλινα πλευρά της ότι τη ονομάτισαν Άνθιμο, ίσως και Κυρά Δασκάλα να έγραφε, τι να σου πω, δεν είδα καθαρά μέσα στων νεφών την εξομολόγηση. Την άλλη, Ανθρώπινα Δικαιώματα, νομίζω, αν και δεν μοιάζει και πολύ με όνομα βάρκας αυτό. Μα ήταν τόση η μανία της φύσης κι ήταν αδύνατο, άνθρωποι είναι οι πιο πάνω, όχι θεοί, και δεν πρόλαβαν – παρότι το δίχως άλλο, τόσο θα ήθελαν, ε; – να παραστούν στο έρμο κοινοβούλιο και να τοποθετηθούν.

Να πούνε ναι.
Να πούνε όχι.
Να πούνε κάτι.

Τους ψήφισαν πολίτες της Θεσσαλονίκης, εκατοντάδες χιλιάδες οι σταυροί, αν τους προσθέσεις. Τους έστειλαν στη Βουλή, να είναι εκεί. Να έχουν το θάρρος της γνώμης εκεί που μετρά κι επιμετράται. Έχουν υποχρέωση.

Αλλά έγραψαν κοπάνα. Αδικαιολόγητη και ντροπιαστική, μιας ντροπής που δεν θα νιώσουν ποτέ, βέβαια. Το ερώτημα, ούτε το άκουσαν ούτε το είδαν, κοίταξαν αλλού κι είδαν το συμφέρον τους, το προσωπικό κι εφήμερο.

Τους αξίζει πόνημα που για άλλα γράφτηκε μα τους ταιριάζει γάντι:

Σκεβρωμένος σαν αγέννητος,
άφωνο εξάρτημα φωνής
στο οροπέδιο της σιωπής,
οι απόντες
σε διδάσκουν ν’ αφουγκράζεσαι**

Κρατήστε μαζί μου τον τελευταίο στίχο.

Θάνος Τάκης

 

*Παρών ήταν ο κ. Σάββας Αναστασιάδης, βουλευτής ΝΔ στην Β” Θεσσαλονίκης. Καταψήφισε το νομοσχέδιο. Και ασχέτως εάν κάποιος διαφωνεί ή όχι με την στάση του, ήταν εκεί.
**Το απόσπασμα είναι από το ποίημα του Χρήστου Τσανάκα, «Προσκύνημα».

 

 Αν θέλετε να διαβάσετε άλλα άρθρα του Θάνου Τάκη,
τα βρίσκετε εδώ.

 

ansasaresekoinopoihsteto001

 • AnagnostisXL

  Αυτό το «κυρά Δασκάλα» τι μου θυμίζει … ;

  • Βλάσης Γωγούσης

   τι ;;;;;;;;;;;;;;

 • Βλάσης Γωγούσης

  Οι 3 πιο δύσκολες λέξεις Θάνο είναι :
  Ναι
  ΟΧΙ και
  ΣΥΓΓΝΏΜΗΝ

  • peet14.14

   Πολύ σωστά γιατρέ

 • peet14.14

  Αγαπητέ Θάνο ,αν ήταν απόντες μόνο σ αυτή τη ψηφοφορία θα ήταν πολύ μικρό το κακό ,δυστυχώς είναι απόντες έως ανύπαρκτοι γενικώς και ειδικώς

  Η Δεξιά της ανυπαρξίας ή απλά η ανυπαρξία της Δεξιάς ;
  Και αναρωτιόμαστε γιατί βγήκε δήμαρχος [ξανά] ο κυρ Γιάννης , μάλλον αρχίζει και μοιάζει πολιτικός γίγαντας μπροστά τους

anthea banner 920X100_02

info@komistes.gr

ΘΑΝΟΣ ΤΑΚΗΣ

«
»

ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΚΑΛΑΜΙΤΣΗΣ

«
»

ΒΛΑΣΗΣ ΓΩΓΟΥΣΗΣ

«
»