ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ κατά της ΚΛΕΙΤΟΡΙΔΕΚΤΟΜΗΣ (6 Φεβ.) – Tου Βλάση Γωγούση

  • Written by:

Φίλοι και φίλες μου.

Πρόκειται για ένα αποτρόπαιο, ένα φρικαλέο έθιμο που προσομοιάζει με το ξερίζωμα της ψυχής ενός τρυφερού πλάσματος, ενός μικρού κοριτσιού !

Έρευνα της UNICEF
Διακόσια εκατομμύρια γυναίκες έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή

Αν και βρισκόμαστε στο 2016 ήδη… ο Μεσαίωνας είναι πανταχού παρών και οι γυναίκες τον βιώνουν με φρικτό τρόπο. Περίπου 200 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες στον κόσμο υπολογίστηκαν το 2015, αυτές που ζουν έχοντας υποστεί κλειτοριδεκτομή, σύμφωνα με νέα έκθεση της UNICEF.
Παρά την παγκόσμια εκστρατεία ώστε να τερματιστεί αυτή, η πέραν από αποτρόπαια και επικίνδυνη πρακτική, καθώς ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων έχει άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία των γυναικών αλλά και συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η κλειτοριδεκτομή είναι ακόμα γεγονός.
Ο συνολικός αριθμός των 200 εκατομμυρίων θυμάτων του ακρωτηριασμού αυτού που έδωσε στη δημοσιότητα η UNICEF ξεπερνάει κατά 70 εκατομμύρια τον τελευταίο υπολογισμό του 2014, κυρίως λόγω νέων στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα η Ινδονησία. Ωστόσο, το ποσοστό των κοριτσιών που υφίστανται αυτόν τον ακρωτηριασμό στα γεννητικά τους όργανα μειώθηκε σε τριάντα χώρες. Πέντε χώρες μάλιστα υιοθέτησαν νόμους που ποινικοποιούν την πρακτική αυτή: η Κένυα, η Ουγκάντα, η Γουινέα- Μπισάου και πρόσφατα η Νιγηρία και η Γκάμπια.
Η Σομαλία, η Γουινέα και το Τζιμπουτί παραμένουν οι χώρες με το υψηλότερο ποσοστό κλειτοριδεκτομών στον κόσμο. Εξίσου μεγάλο είναι το ποσοστό των γυναικών που υπόκεινται σε ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων στην Αίγυπτο, την Αιθιοπία και την Ινδονησία.
Μεταξύ των 200 εκατομμυρίων θυμάτων της πρακτικής αυτής, τα 44 εκατομμύρια είναι κορίτσια ηλικίας 14 ετών ή μικρότερα. Στις 30 χώρες στις οποίες η πρακτική αυτή είναι πιο εξαπλωμένη, η πλειοψηφία των κοριτσιών υποβάλλεται σε κλειτοριδεκτομή πριν από την ηλικία των 5 ετών.
Ο ΟΗΕ έχει ορίσει ως στόχο τον τερματισμό αυτής της πρακτικής έως το 2030, στο πλαίσιο των αναπτυξιακών στόχων που υιοθέτησαν 193 χώρες τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Σημ. πηγή : TVXS

VLASISGOGOUSIS004

Δρ Βλάσης Γωγούσης

 

 Αν θέλετε να διαβάσετε άλλα άρθρα του Βλάση Γωγούση,
τα βρίσκετε εδώ.

 

ansasaresekoinopoihsteto001

anthea banner 920X100_02

info@komistes.gr

ΘΑΝΟΣ ΤΑΚΗΣ

«
»

ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΚΑΛΑΜΙΤΣΗΣ

«
»

ΒΛΑΣΗΣ ΓΩΓΟΥΣΗΣ

«
»