ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ HΜΕΡΑ ΝΕΦΡΟΥ – Tου Βλάση Γωγούση

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΝΕΦΡΟΥ ΣΗΜΕΡΑ

( τι άλλο θ` ακούσουμε Παναγία μου !!)

Όσοι γιατροί φοίτησαν τα παλιότερα χρόνια στην ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, θα θυμούνται τον αείμνηστο καθηγητή τες Ανατομικής ΑΛΕΞAΝΔΡΟ ΣΑΒΒΑ ο οποίος επηρέασε τις μετέπειτα γενιές ιατρών που θήτευσαν κοντά του τόσο με την εκπαιδευτική του μέθοδο όσο και με την άριστη χρήση της Ελληνικής γλώσσας και της Ιατρικής ορολογίας.
Για να «περνούσαμε» το μάθημα του Σάββα έπρεπε να απαντούσαμε σε πάνω από…100 ερωτήσεις ( προφορικές ήταν οι εξετάσεις τότε και διαρκούσαν ώρες ολόκληρες).
Σε …ΜΙΑ ερώτηση να μην απαντούσες σε «έκοβε»!!
Oλόκληρο το χρόνο λοιπόν διαβάζαμε Σάββα και ένα μήνα προ των εξετάσων……. ξυρίζαμε τα κεφάλια μας για να ντρεπόμαστε να βγούμε στον δρόμο για να διαβάζουμε μέρα νύχτα ( τότε σύμφωνα με τον Νόμο 4.000 «περί τεντιμποϊσμού», ξυρίζαν τα κεφάλια των τεντιμπόηδων επειδή δύο μαθητές είχαν πετάξει ένα κεσεδάκι γιαούρτι στον καθηγητή τους και τους περιέφεραν με χειροπέδες στην πόλη και μία πινακίδα κρεμασμένη στο στήθος του που έγραφε :
«Είμαι ΤΕΝΤΥΜΠΟΗΣ» και οι περαστικοί τους….έφτυναν !! (τώρα τους…θαυμάζουν – Θεέ μου , πως κρατάς τα κεραμίδια ξεκάρφωτα; )
Τέλος πάντων, ας επανέλθουμε στον Σάββα.
Πάντα στην ώρα του, όρθιος, σοβαρός και …αγέλαστος!
Δίδασκε στους πρωτοετείς ΟΣΤΕΟΛΟΓΙΑ και στους δευτεροετείς ΑΝΑΤΟΜΙΑ, στα δύο χρόνια που τον παρακολούθησα εγώ και οι συμφοιτητές μου δυο φορές μονάχα γέλασε!
Την πρώτη όταν δίδασκε το κεφάλαιο «περί ….πέους » .
«Το μήκος του πέους- είπε- διαφέρει από ανθρώπου εις άνθρωπον και από φυλής εις φυλήν και στραφείς προς στην πρώτη σειρά των καθισμάτων του Αμφιθέατρου ( όπου κάθονταν οι 9 συμφοιτήτριες μας- οι περισσότερες ήταν του.. κατηχητικού- ) κοιτώντας τες χαμογελώντας συμπλήρωσε :
«λέγεται , ότι το μεγαλύτερο πέος το έχουν οι κατοικοι της….Μαδαγασκάρης !»!
Οι φοιτήτριες εις ένδειξιν …..διαμαρτυρίας , σηκώθηκαν και απεχώρησαν της αιθούσης , οπότε ηκούσθη Σάββας καγχάζων μεγαλοφώνως να τις λέει : «Κορίτσια , μη βιάζεστε, το πλοίο για τη Μαδαγασκάρη αναχωρεί αύριο στις ….οκτώ !!
Χαμός, ακόμα ( όσοι ζούμε το θυμόμαστε και γελάμε ).

Η δεύτερη ( και …..τελευταία φορά που (χαμο)γέλασε , έχει να κάνει με τη σημερινή «ΗΜΕΡΑ του ΝΕΦΡΟΥ» γι`αυτό και τον θυμήθηκα, άλλωστε !.
Στάθηκε στον πίνακα του Αμφιθεάτρου πήρε μια κιμωλία στο χέρι και άρχισε :
«Σήμερα θα διδάξωμεν περί νεφρού !
ως γνωστόν ,ο ΝΕΦΡΟΣ έχει σχήμα ……ΦΑΣΙΟΛΟΥ ( ζωγράφισε έναν νεφρό και στραφείς προς τους φοιτητές συμπλήρωσε:
– ή όπως θα έλεγε ο καθηγητής της γεωπονίας « : ο ΦΑΣΙΟΛΟΣ έχει σχήμα ΝΕΦΡΟΥ!!» και άρχισε να γελά δυνατά για το ευφυολόγημα του μόνος!
Και επειδή πρώτη φορά τον είδαμε να γελάει και το γέλιο είναι… μεταδοτικό, το μάθημα αναβλήθηκε διότι μας έπιασε ένα ομαδικό, ένα σπαστικό ένα νευρικό γέλιο, ως που χτύπησε το κουδούνι και φύγαμε από το αμφιθέατρο…..κατουρημένοι !
Αυτά είχα να σας πω εκλεκτοί μου φίλοι και φίλες για την ….ΗΜΕΡΑ του ΝΕΦΡΟΥ !!

VLASISGOGOUSIS004

Δρ Βλάσης Γωγούσης

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ
Εάν υπάρχει και άλλος ( πλην εμού ) …..επιζών γιατρός της εποχής εκείνης , παρακαλώ να αναρτήσει το σχόλιο του !

 Αν θέλετε να διαβάσετε άλλα άρθρα του Βλάση Γωγούση,
τα βρίσκετε εδώ.

 

ansasaresekoinopoihsteto001

 • http://cummulus4.blogspot.com/ cummulus

  χα,χα, γιατρέ νά σέ ρωτήσω, ἔμαθες ἄν πρόλαβαν τό…πλοῖο; χα χα χα

  • Βλάσης Γωγούσης

   ,,,, Μαδαγασκάρη cummulus ;;;

   • http://cummulus4.blogspot.com/ cummulus

    Ναί ίατρέ μου!

anthea banner 920X100_02

info@komistes.gr

ΘΑΝΟΣ ΤΑΚΗΣ

«
»

ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΚΑΛΑΜΙΤΣΗΣ

«
»

ΒΛΑΣΗΣ ΓΩΓΟΥΣΗΣ

«
»