ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ, ένας εκλιπών ΕΥΠΑΤΡΙΔΗΣ – Tου Βλάση Γωγούση

Φίλοι μου , σαν σήμερα – του Αγίου Πατρόκολου- θα γιόρταζε την ονομαστική του γιορτή ένας επιστήθιος φίλος μου , ο ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ που «έφυγε» ξαφνικά πριν χρόνια για το μεγάλο ταξείδι .

Τον αποχαιρέτισα τη μέρα που τον κηδέψαμε με λίγα λόγια βγαλμένα απ` την καρδιά μου, λόγια που μόλις κατάφερα να τα προφέρω ανάμεσα σε λυγμούς που με το ζόρι μ` άφησαν να τελειώσω τον σύντομο επικήδειό μου.
Αφήστε με , σας παρακαλώ , να παραθέσω εδώ σαν έναν απόμακρο χαιρετισμό στην ψυχούλα του τα όσα είπα τότε αποχαιρετώντας τον αείμνηστο φίλο μου, τόχω ανάγκη !

« Πάτροκλε Γιαννόπουλε, φίλε μου αγαπημένε, αδελφέ μου.
Για μένα δεν έφυγες, θα είσαι πάντα δίπλα μου , θα σε θυμάμαι σαν να ζεις.
Ο Πάτροκλος Γιαννόπουλος, γεννημένος στην Καλαμάτα (αδελφός του αείμνηστου ηθοποιού του κινηματογράφου Τάσου Γιαννόπουλου), υπήρξε ο πρύτανης των Φαρμακευτικών αντιπροσώπων της Ελλάδας.
52 Νομούς έχει η χώρα μας , 104 φορές τους επισκέφθηκε , γυρνώντας από πόλη σε πόλη κι` από χωριό σε χωριό.
Και ενώ ήταν ο γενικός Διευθυντής μιας μεγάλης διεθνούς φαρμακευτικής εταιρείας, αυτός επισκέπτονταν και το πιο απομακρυσμένο χωριουδάκι και ενημέρωνε τους αγροτικούς γιατρούς με τον δικό του ,τον μοναδικό τρόπο .
Πανέμορφος άντρας , και ευαίσθητη ψυχή , ο Πάτροκλος , ευρυμαθέστατος, με μια καρδιά μικρού παιδιού, εφάρμοσε στην πράξη αυτό που το Ευαγγέλιο διακηρύσσει ως «μη γνώτω η δεξιά τι ποιεί η αριστερά » .
Βόηθησε ζευγάρια να παντρευτούν, σπουδαστές να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, φτωχούς και άστεγους να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους ,το ξέρω γιατί κάποιες φορές κι` εγώ το ζήτησα και ανταποκρίθηκε πρόθυμα :
-« Θα δώσω-μούλεγε – όμως δεν χρειάζεται να το μάθει κανένας άλλος !» .
Πάτροκλε, αδελφέ μου , ήρθες, αγωνίστηκες, πέτυχες, καταξιώθηκες και φεύγεις αφήνοντας πίσω σου υλικά αγαθά ,αφήνοντας όμως σύζυγο και τους απογόνους σου, παιδιά κι` εγγόνια, μακάρι να σου μοιάσουν.
Από σήμερα , φίλοι μου , ο τόπος μας έχασε έναν ευπατρίδη , ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάζει..
Σημ : ο Π.Γ. ζήτησε να ταφεί στο μικρό , άγνωστο σχεδόν , ορεινό χωριό του Χολoμώντα ,το Παλαιόκαστρο Χαλκιδικής , όπου διατηρούσε ένα ωραίο εξοχικό σπίτι, απέναντι απ` το εξοχικό των γονέων μου.

Είναι αυτό το χωριό που κάθε Σάββατο , χειμώνα- καλοκαίρι, πηγαίνω και ταϊζω τα αδέσποτά μου !

Αισθάνομαι, πολύ ευχάριστα ,που έγραψα τα παραπάνω λόγια για τον αείμνηστο αδελφό μου.

VLASISGOGOUSIS004

Δρ Βλάσης Γωγούσης

 

 Αν θέλετε να διαβάσετε άλλα άρθρα του Βλάση Γωγούση,
τα βρίσκετε εδώ.

 

ansasaresekoinopoihsteto001

  • Σωτήριος Καλαμίτσης

    Πόσο σπάνιοι είναι τέτοιοι άνθρωποι!

anthea banner 920X100_02

info@komistes.gr

ΘΑΝΟΣ ΤΑΚΗΣ

«
»

ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΚΑΛΑΜΙΤΣΗΣ

«
»

ΒΛΑΣΗΣ ΓΩΓΟΥΣΗΣ

«
»