Πότε είπες ότι δικάζονται οι πρόεδροι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τα χρέη τους; – Του Θάνου Τάκη

Τι σχέση μπορούν να έχουν το γλυκό πρόσωπο και τα έξυπνα μάτια* του Γιόχαν Γκέοργκ Έλσερ που γεννήθηκε στο Χερμάρινγκεν της Σουαβίας με το χρέος σε μέγεθος γαργαντούα, της Νέας-Νέας Δημοκρατίας του Κούλη και του λοσ-τρόμου Αδώνιδος καθώς και του ΠΑΣΟΚ της Φώφης; Και ποιος είναι αυτός ο Γιόχαν του Χερμάρινγκεν, αλήθεια;

Να σου εξηγήσω, αγαπητέ αναγνώστη, ότι προσπαθώ να απαντήσω σε μια ερώτηση που μου έγινε από καλό φίλο. Αναφερόταν στα περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ που χρωστά στις τράπεζες το κόμμα του Κούλη/Κυριακούλη και τα 150 που αριστοτεχνικώς ενθυλάκωσε το ακατονόμαστο άλλο, στου οποίου το ταμείον γινότανε της λαϊκιάς Φώφης ακόμη και πριν το παραλάβει η συγκεκριμένη Φώφη, η πορφυρογέννητη. Αλλά είναι ταυτόχρονα μια πρόταση της οποίας το ερωτηματικό προστίθεται αυτομάτως, στο μυαλό και τη σκέψη πολλών συμπολιτών, ιδίως εκείνων που οσονούπω θα χαρακτηριστούν «μη συνεργάσιμοι» από τις θεσμικά έκθετες τράπεζες. Πότε, λοιπόν, αυτοί ό,τι και οι άλλοι;

Την απάντηση στο ερώτημα, ίσως να δείχνει ψήγμα ιστορίας, όπως μεταφέρθηκε στο ημερολόγιο πολεμικού ανταποκριτή στο Βερολίνο της φοβέρας του Αδόλφου.

Κάτσε να το πιάσουμε από την αρχή, το αδράχτι της ιστορίας.

Ο Γιόχαν του Χερμάρινγκεν, κατά τον θρύλο, το μακρινό 1939, ένιωσε ότι έπρεπε με κάθε τρόπο να σώσει τον κόσμο από την επερχόμενη καταστροφική μανία του κοντομουστάκη και της κομπανίας του. Και αποφάσισε να αναμετρηθεί μαζί του. Έτσι, στις 8 Νοεμβρίου 1939, ημέρα που ο Χίτλερ έδινε την ετήσια ομιλία του σε μια μπυραρία του Μονάχου, μνημονεύοντας τους τόσο ευγενικούς και φιλανθρωπικούς αγώνες των Ναζί κατά τη δεκαετία του 1920, αποφάσισε να τινάξει στον αέρα, με μια ωραία χειροποίητη βόμβα, τα βαρέλια με τις ξανθές μπύρες, τις ξανθές Βαυαρές, μερικούς κοντοδερματοπαντελονάκηδες Βαυαρούς και τον μπάρμπα-Αδόλφο, φυσικά.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός, βασισμένος σε ελβετικό ρολόι, δούλεψε στην ώρα του, όχι νωρίτερα, όπως η κινεζιά του Σάββα Ξηρού, κι έτσι με δεδομένο ότι το υγρό όνειρο της Εύας Μπράουν και όλη η καμαρίλα του έφυγαν περιέργως και όλως τυχαίως και βολικώς, νωρίτερα από το καθιερωμένο, η μπυραρία έχασε το εσωτερικό της κι ο κόσμος έχασε την ησυχία του και μερικά εκατομμύρια συγγενείς.

Η συμμορία που ήταν να διαρκέσει 1000 χρόνια και ευτυχώς ξόδεψε μόλις 12 κακόγουστα ημερολόγια τοίχου, προσπάθησε να πείσει τους αφελείς Γερμανούς ότι πίσω από την απόπειρα έστεκε η βρετανική κυβέρνηση, η οποία την χρηματοδότησε, προσπαθώντας να κερδίσει τον πόλεμο εξοντώνοντας τους αντιπάλους της.

Όμως σε ελάχιστο χρόνο παγιώθηκε η πεποίθηση ότι το σκηνικό ήταν στημένο από τους ίδιους τους ναζί, για να κερδίσει σε συμπάθεια το μυστακοφόρο αμόρε τους. Όχι βέβαια από τους πειθαρχημένους Γερμανούς, οι οποίοι μέχρι τον Ιανουάριο του 1940 είχαν αγοράσει 5.950.000 αντίτυπα του γνωστού «Αγώνα» του φυρεράκου.

Γράφει ο Αμερικανός πολεμικός ανταποκριτής**:

«Σχεδόν σε κάθε πρες κόνφερανς των ναζί, επί μήνες, ρωτούσαμε πότε θα γίνει η δίκη του Έλσερ. Στην αρχή μας είπαν ότι θα δικαστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο στη Λειψία, όπως έγινε και με τους «εγκληματίες» της πυρκαγιάς του Ράιχσταγκ, πράγμα που φαινόταν πολύ φυσικό, αφού και τα δύο γεγονότα δημιουργούσαν υποψίες για τους ίδιους του ναζί.

Ύστερα από μερικές εβδομάδες η καθημερινή μας ερώτηση: «Πότε θα δικασθεί o Έλσερ» προκαλούσε γέλια, που με δυσκολία τα συγκρατούσαν οι ανταποκριτές, βλέποντας την ολοένα μεγαλύτερη αμηχανία του Δρ. Μπέμερ, υπεύθυνου του ξένου Τύπου του Υπουργείου Προπαγάνδας, του Δρ. Σμιτ, υπεύθυνου Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών και του βοηθού του τελευταίου, Μπράουν Φον Στουμ.

Τελικά μας έδωσαν να καταλάβουμε ότι η ερώτηση δεν ήταν πια αστεία, και ύστερα από μερικούς μήνες, αφού εξαντλήσαμε όσο μπορούσαμε το αστείο μας, το εγκαταλείψαμε».

Συναφώς, αγαπητέ φίλε που με ρωτάς για τα χρέη των πυλώνων της Δημοκρατίας και πότε θα γίνει η δίκη των πιστολέρο Κούλη, Φώφης και των λοιπών, θα πρέπει με τη σειρά σου να καταλάβεις ότι η ερώτηση δεν είναι πια αστεία και αφού έχεις προ πολλού εξαντλήσει το αστείο σου, καιρός να την εγκαταλείψεις…

Θάνος Τάκης

*Völkischer Beobachter, Nov.1939
**Γουίλιαμ Σίρερ, ¨Ημερολόγιο του Βερολίνου» 

 

 Αν θέλετε να διαβάσετε άλλα άρθρα του Θάνου Τάκη,
τα βρίσκετε εδώ.

 

ansasaresekoinopoihsteto001

 • peet14.14

  Πολύ ωραία η σύνδεση και η αναγωγή ,αγαπητέ Θάνο

 • AnagnostisXL

  Αγαπητέ μας κ Τάκη,
  Μου ξέφυγε το συγκεκριμένα άρθρο σας, γιατί ανατρέχω στα εγχειρίδια της οικονομίας που έχω, για να κατανοήσω την έννοια Factoring τιμολογίων. Την πρακτική που εφάρμοζε το Φεστιβάλ Αθηνών δεν την βρίσκω … Οφείλω να κάνω την αναγκαία «μεταρρύθμιση» στις οικονομικές μου γνώσεις- μάλλον. Επίσης κάνω μερικές «τεχνικές» βελτιώσεις στο πτυχίο μου, γιατί προσδοκώ να καταλάβω θέση στο δημόσιο (λόγω ΕΑΜικής καταγωγής).
  Σχετικά με το Κυριακούλη (της Ζημενς) και την συνταξιούχο Φώφη, νομίζω ότι θα ακολουθήσουν την συνταγή της κας Λαγκάρντ :»θα κάνω ότι μπορώ για το χρέος».

  • Θάνος Τάκης

   Δεν την βρίσκετε την πρακτική γιατί είστε απαρχαιωμένος! Αυτά είναι νέα κόλπα, ζόρικα, καλλιτεχνικά.

 • Βλάσης Γωγούσης

  Το κακό αγαπητέ μου κύριε Τάκη, είναι ότι η χρηματοδότηση- και το χειρότερο- τα φέσια που βάζουν για την σπάταλη λειτουργία τους τα Ελληνικά κόμματα συνεχίζονται !

anthea banner 920X100_02

info@komistes.gr

ΘΑΝΟΣ ΤΑΚΗΣ

«
»

ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΚΑΛΑΜΙΤΣΗΣ

«
»

ΒΛΑΣΗΣ ΓΩΓΟΥΣΗΣ

«
»